Voor optimaal bewegen

Online afspraak maken

‘Ik kan geen schoenen meer aan vanwege mijn ingegroeide nagel'

Dit is wat Sanne zegt als ze mij belt voor een afspraak. Het is dan zomer.  

Ze ziet nu al op tegen de herfst, want dan kan ze natuurlijk niet op haar slippers blijven lopen… 

En Sanne schaamt zich ook een beetje voor haar nagels. Doordat ze aldoor op slippers loopt, heeft ze het gevoel dat iedereen kan zien dat er iets met haar nagels aan de hand is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nagels van haar beide grote tenen ‘groeien steeds in’. Het is behoorlijk pijnlijk en soms komt er vocht tussen de nagel en de huid uit. En ook is er wel eens pus uit gekomen 

Sanne is hiervoor al verschillende keren bij de huisarts geweest. In eerste instantie werd er een hoekje van de nagel afgeknipt. Dat hielp, maar na een tijdje begon het probleem opnieuw. 

Uiteindelijk is er in het ziekenhuis een ‘wig excisie’ uitgevoerd. Bij een wig excisie wordt de huid aan de zijkant van de nagel ingesneden (onder verdoving), zodat de zijkant van de nagel zichtbaar wordt en er een reepje van de nagel verwijderd kan worden. De cellen van waaruit de nagel groeit worden meestal met een middel ‘aangestipt’, waardoor die cellen dan geen nieuwe nagel meer kunnen vormen. Je houdt dan uiteindelijk een smallere nagel over. 

Omdat dat goed leek te gaan, heeft Sanne uiteindelijk ook haar andere teen laten behandelen. Toch, na een tijdje gaat het weer mis. Opnieuw de wig excisie laten uitvoeren, maar uiteindelijk weer met een teleurstellend resultaat.  

Vervolgens is Sanne nog eens naar een pedicure geweest die een nagelbeugel op de nagel plaatste. Dit is een beugeltje van ‘ijzerdraad’ (Remanit draad), dat de meeste mensen wel kennen van de slotjes beugel voor je tanden. Het doel van de nagelbeugel is om de zijkanten van de nagel niet zo in het vlees te laten drukken en de nagel niet weer kan ingroeien. 

Echter, de beugel laat steeds los, waardoor Sanne dit ook geen blijvende oplossing vindt.  

 

Waarom heeft Sanne steeds weer last van haar ingroeiende nagels?

Tijdens het onderzoek blijkt dat er diverse oorzaken aanwezig zijn. De schoenen die Sanne draagt zijn te te smal en hebben een lage teen box. De teen box is het gedeelte van de schoen waar je tenen zich bevinden; de neus van de schoen. Deze ruimte kan hoger en lager zijn. Als deze ruimte laag is en je hebt bijvoorbeeld klauwende tenen, dan schuurt de bovenkant van je tenen steeds tegen het 'plafond' van de schoen aan. Door de smalle schoen en de lage teen box, schuurde de nagels van Sanne's grote tenen steeds tegen de schoen. Ook ging haar schoen op die plek snel kapot en begreep ze inmiddels ook waarom haar sokken altijd gaten hadden waar ze niet hoorden ;-)

Verder bleek dat de kuitspieren en hamstrings (spieren aan de achterkant van het bovenbeen) van Sanne niet voldoende konden 'uitrekken'. Bij het looponderzoek zagen we met de camera's dat Sanne daardoor relatief kleine stappen nam en bij elke stap haar grote tenen omhoog trok. Dit noemen we een 'compensatie mechanisme'. Het lichaam wil er toch voor zorgen dat je kan lopen, ondanks de 'verkorte' spieren. 

Deze oorzaken maakten dat de nagels steeds opnieuw de kans kregen om in te groeien.

 

Wat kan Expert Movement doen?

Het behandelplan voor Sanne is opgebouwd uit diverse onderdelen.

  • Schoenadvies. Schoen die voldoende breed is en een hogere teen box heeft.
  • Rek oefeningen voor de kuiten en hamstrings.
  • Podotherapeutische BORGinsole die het lichaam helpen om weer op de juiste manier te gaan bewegen, zonder de compensaties.
  • Doorverwijzing naar een gespecialiseerde pedicure om de vorm van de nagel te verbeteren. 

 

Hoe ging het verder?

Sanne kon 2 dagen later terecht bij de gespecialiseerde pedicure. De pedicure heeft in dit geval gekozen voor een regulatie techniek. Met behulp van composiet (een soort kunststof) werd de nagel weer in de juiste vorm gemodelleerd. Hierdoor was het uiterlijk van de nagel voor Sanne weer acceptabel en was ervoor gezorgd dat de nagel niet opnieuw kon ingroeien. Het composiet kan nu meegroeien met de nagel en Sanne hoeft in principe niet meer terug te komen bij de pedicure.

 

Bron foto: Sonja de Wilde van Pedi Sana te Hoorn. De foto laat het resultaat van een nagelregulatie techniek zien en is geen foto van de voeten uit deze blog.

 

Verder had Sanne nieuwe sneakers gekocht in de juiste maat en vorm. Een paar dagen later zag ik haar terug om de podotherapeutische zolen passend te maken in haar nieuwe schoenen. En kon ik natuurlijk de nagels bewonderen! 

Toen Sanne de zolen 6 weken droeg, kwam ze terug op controle. Het bleek dat Sanne klachtenvrij was. Ze had er ook hard voor gewerkt door elke dag haar rek oefeningen te doen. De lengte van de spieren hebben we weer gecheckt en het effect van de oefeningen was ook meetbaar. Pluimpje voor Sanne :-)

Het is wel van belang dat Sanne deze oefeningen blijft uitvoeren. Dagelijks is niet meer nodig, maar wel 3 x per week. We spreken af dat we elkaar over 1 jaar terug zien of eerder mocht zich een probleem aandienen.

 

Welke oorzaken zijn er nog meer?

Een ingroeiende nagel zien we vaak bij tieners. Doordat tieners meer beginnen te zweten, is de huid van hun voeten vaak wat week en meestal nog dun. Als dan ook de nagel te kort wordt afgeknipt, de hoekjes wordt afgeknipt of afgescheurd (wat nooit een goed idee is!!!), dan is de kans groot dat de nagel in de huid van de nagelwallen gaat duwen. Wanneer er een hoekje is weggeknipt, zie je vaak dat er, bijna onzichtbaar, een scherpe punt aan de zijkant van de nagel zit. Deze kan natuurlijk heel gemakkelijk in de huid gaan prikken.

Ook kan een nagel een onhandige vorm hebben, zoals een 'tunnel nagel'. De nagel is dan heel bol en de zijkanten zitten heel diep in het vlees. Soms is het nagelbed beschadigd geraakt doordat er iets zwaars op de voet is gevallen of dat de voet flink is gestoten. In sommige gevallen kunnen deze nagels ook gaan ingroeien.

 

Waren er nog andere behandelmogelijkheden?

Afhankelijk van de oorzaak kunnen er adviezen gegeven worden. Advies om de huid droog te houden in het geval van een vochtige huid, zoals een wat indrogende crème. Advies over hoe je op de juiste manier je nagel knipt is ook van belang. Soms hebben mensen een verdikte nagel of een zodanig gevormde nagel, dat het zeer lastig is om de nagels zelf te knippen. In dat geval is het advies om dit over te laten aan een pedicure. Zij beschikken over de juiste apparatuur en kennis om de nagels juist te behandelen.

Een nagelbeugel kan ook een goede oplossing zijn, alleen werkte het voor Sanne niet doordat er andere oorzaken in het spel waren. De nagelbeugel kan van verschillende materialen gemaakt zijn en zorgt er voor dat de nagel weer in de juiste vorm gaat krijgen. Doordat de nagel groeit, moet de nagelbeugel in het algemeen elke 5-6 weken verwijderd worden en weer opnieuw aangebracht worden. Het precieze vervolg van een behandeling met een nagelbeugel is afhankelijk van de techniek en het materiaal waarvoor gekozen is.

Als een nagel al een tijdje in de huid prikt, is er soms extra huid gegroeid over de zijkant van de nagel. Dit noemen we granulatie weefsel. Het is een dik klompje huid, dat bij de kleinste aanraking begint te bloeden. Ook als de huid droog is, ziet het er bloederig uit. Soms komt er ook pus uit de nagelwal. Het lichaam reageert op de ingegroeide nagel punt en er ontstaat een ontstekingsproces. Dit granulatie weefsel kan met behulp van een zilvernitraat stift worden verminderd, zodat er uiteindelijk ruimte ontstaat om weer bij de nagel te komen en hem te behandelen. Deze behandeling kan door de podotherapeut worden uitgevoerd. 

Soms is de wigexcisie het enige alternatief. Hierbij wordt door middel van een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving de nagel smaller gemaakt. Ook hier zijn weer verschillende technieken mogelijk. Welke de beste is, wordt door degene die het gaat uitvoeren bepaald. Deze behandeling mag door de podotherapeut worden uitgevoerd, hoewel niet alle podotherapeuten dit ook doen. Informeer hiervoor bij uw podotherapeut. Verder kan de behandeling door sommige huisartsen worden uitgevoerd of in het ziekenhuis. Voor deze laatste twee opties raadpleegt u het beste uw huisarts. 

 

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.