Voor optimaal bewegen

Online afspraak maken

Wat is er aan de hand met de SCHOENEN van Matthijs de Ligt???

Sommige van zijn fans @juvecanal2 menen zeker te weten dat Matthijs speelt op oude schoenen die nog stammen uit zijn Ajax tijd. En die fans roepen dan ook gekscherend: ‘Hoe goed zou hij wel niet zijn als hij op nieuwe schoenen zou spelen?!?’ 

Ook volgens diverse media zou De Ligt nog steeds op zijn Adidas X 18.1 spelen die hij voor het eerst droeg op 10 april 2019 tijdens de legendarische Champions League wedstrijd tussen Ajax en Juventus.

Die heerlijke wedstrijd waarbij Cristiano Ronaldo na afloop even een onderonsje had met Matthijs de Ligt. Dat onderonsje waarvan iedereen dacht dat Ronaldo De Ligt probeerde te overtuigen om voor een vertrek naar Juve te kiezen in plaats van zijn maatje Frenkie de Jong naar FC Barcelona te volgen. The rest is history...

 

Gisteravond (13 feb. 2021) tijdens Napoli – Juventus wist Emile Schelvis @ziggosportvoetbal te melden dat de schoenen van Matthijs niet zo oud zijn als wordt beweerd, maar dat zijn schoenen steeds worden aangepast om geen last te hebben van een bepaald probleem.

 

Is het dan niet veel interessanter om het over de VOET van Matthijs de Ligt te hebben???

 

Wat mij betreft wel. En inderdaad ‘voet’, want het gaat om 1 voet. De rechter voet.

 

Aan de buitenkant van zijn rechter schoen, aan de kant van de kleine teen, is een stukje ander materiaal te zien. 

Op foto’s zie je dat het stukje materiaal soms wit en soms zwart of bruin is.

 

Als je de anatomie van de voet kent, verraad de plek van het stukje materiaal dat Matthijs waarschijnlijk last heeft gehad van de basis van zijn vijfde middenvoetsbeentje. 

 

Het is normaal dat de basis (het ‘begin’) van het vijfde middenvoetsbeentje, flink wat breder is dan de rest van het botje. En bij sommige mensen lijkt de basis wat breder of wat meer ‘uit te steken’. 

Als we dan ook nog even speuren op het Instagram account van Matthijs, hebben we al snel het antwoord gevonden. Zijn rechter blote voet is te bewonderen als hij heerlijk liggend op een boot op het water dobbert, herstellend van zijn schouder blessure.

En inderdaad, de basis van zijn vijfde middenvoetsbeentje is behoorlijk prominent aanwezig. 

Ook kunnen we zien dat hij een relatief brede voorvoet heeft. Dus niet zo’n gekke keus, die Adidas X 18.1

 

De vorm van de buitenkant van zijn rechter voet, lijkt natuurlijk helemaal niet op de vorm van de gemiddelde voetbalschoen. Dus is het niet zo gek dat daar problemen door ontstaan. 

Het meest waarschijnlijke is dat Matthijs last heeft gehad van een slijmbeurs ontsteking (bursitis). Maar natuurlijk is dit een aanname :-)

 

Een slijmbeurs is op zich een heel nuttig ding. 

Slijmbeurzen bevinden zich op allerlei plaatsen in ons lichaam. Hun taak is om uitstekende botdelen en gewrichten te beschermen tegen druk.

Stel je zo’n slijmbeurs voor als een bubbeltje uit een stuk bubbeltjes verpakkingsplastic.

Als er geen druk van buitenaf is, is de slijmbeurs mooi dun en rustig. Ontstaat er wel druk van buitenaf, dan zwelt de slijmbeurs op om het onderliggende botstuk of gewricht te beschermen. Goed bedacht dus ;-)

Op zo’n moment kan de huid daar dik, rood en warm aanvoelen. Ook voelt het dan daadwerkelijk aan als zo’n bubbeltje van bubbeltjesplastic en spreek je van een slijmbeursontsteking.

Wanneer de druk er weer af gaat, komt de slijmbeurs weer tot rust.

 

Dus het stukje materiaal dat te zien is op de buitenkant van Matthijs’ rechter schoen, is daar waarschijnlijk aangebracht om ruimte te bieden aan zijn relatief brede basis van zijn vijfde middenvoetsbeentje. Wellicht is er zelfs een gat in de schoen gemaakt en is dat stukje er overheen gezet. Ook lijkt het stukje van een wat dikker en flexibel materiaal gemaakt, zodat het voldoende kan meegeven en er de ruimte ontstaat die nodig is voor zijn voet. 

Op deze manier zal er minder snel een slijmbeursontsteking ontstaan.

 

Zijn er nog meer spelers voor wie de schoen is aangepast?

 

Jazeker, Robin van Persie is daar een mooi voorbeeld van. 

In de periode dat hij in Engeland speelde, was er altijd speculatie over waarom hij geen schoenensponsor contract had. Hij zou de toen opkomende felle kleuren lelijk vinden en meer van bruine en zwarte voetbalschoenen houden.

Wellicht was dat ook waar, maar het is geen geheim dat Van Persie eenzelfde soort probleem had als Matthijs de Ligt waarschijnlijk heeft. De Nederlandse sportpodotherapeut Jurgen Nijenhuis heeft hem daar toen adequaat bij geholpen.

 

En natuurlijk zijn er talloze andere voorbeelden te noemen. Want elke voet is uniek van vorm en helaas matcht dat niet altijd met de schoen die er omheen zit!

 

Ervaar jij problemen of wil je weten of de combinatie schoen/voet in jouw situatie optimaal is?

Maak een afspraak bij Expert Movement Sport Podotherapie in Hoogkarspel.