Expert MovementLevi (10) heeft hielpijn… En hij wil zo snel mogelijk weer voetballen!!!

Levi (10) heeft hielpijn… En hij wil zo snel mogelijk weer voetballen!!!

Levi van 10 jaar oud baalt vreselijk als ik hem voor de eerste keer zie. Door de pijn in zijn hiel kan hij niet meer voetballen. De pijn is al een paar weken aanwezig en inmiddels zorgt de pijn ervoor dat hij niet meer mee kan doen met de wedstrijden op zijn club. Ook een hele training lukt niet meer. En hij wil ook heel graag met zijn vriendjes op het panna veldje spelen. Zijn ouders vragen zich af of dit nog wel een goed idee is, omdat Levi soms nauwelijks de voet goed kan neerzetten en geneigd is om met de pijnlijke voet op zijn tenen te lopen.

De ziekte van Sever (Morbus Sever Schinz)

Bij het onderzoek blijkt dat Levi de ‘ziekte van Sever’ heeft. De achterkant van de hiel is dan pijnlijk en zorgt er meestal voor dat kinderen zich automatisch minder gaan belasten. Deze aandoening komt voor bij jonge, meestal actieve kinderen. Vaker bij jongens dan bij meisjes en de leeftijd varieert tussen de 8 en de 14 jaar. Meestal hebben deze kinderen voorafgaand aan het ontstaan van de klachten een groeispurt doorgemaakt. Aan de achterkant van de hiel zit een groeischijf in het bot, die uiteindelijk geheel verbeent. Door het harde groeien in combinatie met de sportieve activiteiten, wordt er door de kuitspier en de achillespees flink aan het hiel been ‘getrokken’ en raakt de groeischijf geïrriteerd.

Wat kan Expert Movement doen?

Bij Levi bleken er nog wat andere factoren bij te dragen aan het ontstaan van zijn klachten. Zo bleken zowel de kuitspieren als de hamstrings (spieren achterkant bovenbeen) niet voldoende soepel. Hierdoor ontstaat er nog meer trekkracht op het pijnlijke bot.

Omdat Levi zo hard gegroeid was, bleken al zijn schoenen te klein. Hij had dit zelf niet goed gemerkt. De te kleine schoen gaf ook extra druk op de hiel. En bij het spelen op het panna veldje, droeg Levi altijd de te klein geworden zaalvoetbalschoenen van zijn oudere broer. Zaalvoetbalschoenen, het woord zegt het al, zijn geschikt om te gebruiken in een zaal. De loopzool van deze schoenen is niet geschikt om mee buiten te spelen. Vaak hebben deze schoenen ook minder demping en zijn ze vrij plat. Hierdoor kan de groeischijf in het hiel been ook geïrriteerd raken.

Verder bleek dat Levi een licht verschil in beenlengte heeft. Dit kan ontstaan door het groeien; meestal groeien de botten niet synchroon, zodat een verschil in de lengte van de benen kan ontstaan. Bij een volgende groeiperiode kan dit verschil dan ook weer verdwenen zijn of verergerd.

Het behandelplan voor Levi

  • Schoen(maat) advies. Doordat de voeten van Levi tijdens het onderzoek zijn opgemeten, weten we welke maat Levi nodig heeft. Voor kinderen is het advies om voorbij de langste teen een ruime centimeter extra ruimte te hebben. De ouders van Levi kunnen nu schoenen in de juiste maat gaan kopen en krijgen zij het advies een ander type schoen te kopen voor Levi om te gebruiken met buiten spelen en op het panna veldje. Hiervoor is een straat sportschoen met meer demping geschikt en ook mag de schoen niet te plat zijn.
  • Rekken van de kuitspieren en hamstrings. Levi is heel gemotiveerd om ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk weer kan spelen. In overleg met de ouders van Levi spreken we af dat Levi thuis de oefeningen gaat doen. Soms zijn kinderen minder gemotiveerd hiervoor en dan is een verwijzing naar de fysiotherapeut op zijn plaats. Deze gaan dan op een spontane manier met de kinderen aan de slag en is er meer ‘stok achter de deur’.
  • Podotherapeutische BORGinsole. Deze zolen krijgen tijdelijk wat meer demping voor de hielen en in veel gevallen een lichte verhoging van de hielen. In Levi’s geval wordt er ook gelijk een compensatie voor het verschil in beenlengte aangebracht, zodat andere klachten worden voorkomen en de trek op de hiel ook afneemt. Levi moet de zolen zowel in het dagelijks leven als tijdens het sporten gaan dragen.
  • Uitleg over hoe Levi zichzelf mag belasten. Samen met de ouders bespreken we welke activiteiten het belangrijkste zijn voor Levi, hoe hij kan weten wanneer de pijn teveel is en hoe hij zijn activiteiten weer kan gaan opbouwen.

Hoe ging het verder?

Acht weken later zie ik Levi terug ter controle. Ik zie een heel ander kind; Levi is erg blij want hij heeft geen pijn meer en hij kan weer naar hartelust voetballen. En trots laat hij mij zijn nieuwe schoenen zien. Volgens Levi zijn het dezelfde schoenen als Cristiano Ronaldo heeft. Hoe cool is dat ;-)

In het begin heeft Levi zijn oefeningen trouw uitgevoerd. Maar nu hij geen pijn meer heeft, vergeet hij de oefeningen te doen. Ik leg hem uit waarom het toch belangrijk is deze oefeningen te doen.

We spreken af elkaar voortaan elk half jaar te zien. Op deze manier kunnen we problemen voor zijn zolang Levi nog in de groei is. Ook moet het verschil in beenlengte gecontroleerd worden en bij een verandering hierin, kunnen de zolen hierop aangepast worden.

Het uiteindelijke doel is dat Levi geen zolen meer nodig heeft als hij is uitgegroeid. Daar gaan we voor!

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.