Expert Movement



Heup / bekken

Heup / bekken

Slijmbeurs ontsteking (bursitis trochanteria)

Welke klachten?

Pijn aan de zijkant van de heup, die vaak heel precies is aan te wijzen. Meestal kan men er niet op liggen. De pijn is vaak stekend of flink zeurend.

Wat is het?

Overal in het lichaam hebben we slijmbeurzen. Je moet je de slijmbeurs voorstellen als een soort kussentje, denk aan bubbeltjes plastic. De functie van de slijmbeurs is om het onderliggende weefsel te beschermen van druk/wrijving van buitenaf. Als alles normaal is, dan is de slijmbeurs mooi dun en geeft geen klachten. Als het onderliggende weefsel geïrriteerd raakt, dan zal de slijmbeurs opzwellen ter bescherming (denk aan de airbag van een auto). Dat zwellen gaat gepaard met pijn.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Expert Movement probeert de reden van de overmatige druk en/of wrijving te achterhalen. Dat betekent dat we gaan bekijken of het lichaam wel goed ‘uitgelijnd’ staat. Bijvoorbeeld naar binnen kantelende voeten of een beenlengte verschil kunnen redenen zijn voor het ontstaan van die overmatige druk of wrijving.

Meestal wordt deze klacht met behulp van podotherapeutische BORGinsole behandeld. Een goed schoenadvies is ook belangrijk, soms krijg je oefeningen mee of wordt er aanvullend samengewerkt met de fysiotherapeut of huisarts.

Scheefstand bekken door verschil in beenlengte of afwijkende voetstand

Welke klachten?

Pijn in (één) van de heupen maar ook vaak lage rug. Het betreft vaak een zeurende pijn die meestal optreedt bij langer lopen en staan/slenteren.

Wat is het?

Het bekken staat ‘scheef’ waardoor de spieren, pezen en banden eromheen overbelast zijn geraakt. De oorzaken van het scheefstaande bekken zijn meestal een verschil in beenlengte en/of een afwijkende voetstand tijdens staan en lopen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Met behulp van een uitgebreid onderzoek brengen we in kaart welke gewrichten aan de scheefstand van het bekken bijdragen. Dit doen we door een lichamelijk onderzoek, het onderzoeken van je lichaam in stand en het onderzoeken van de manier waarop je loopt.

De klachten kunnen over het algemeen heel goed verholpen worden met behulp van podotherapeutische BORGinsole. Soms krijg je nog oefeningen mee of is het nodig om enkele sessies bij de manueel therapeut te ondergaan.

Tijdens en na de zwangerschap

Welke klachten?

Pijn in het bekken (en lage rug) tijdens bewegen.

Wat is het?

Door de zwangerschap komt er een hormoon vrij in het lichaam, dat helpt om het bekken doorgankelijk te maken voor de baby tijdens de bevalling. Soms ontstaan er bekkeninstabiliteitsklachten.

Het komt ook voor dat tot dan toe onopvallende ‘afwijkingen’ van het bewegingsapparaat, ineens klachten gaan veroorzaken. Bijvoorbeeld een afwijkende voetstand kan een bekkenscheefstand veroorzaken, wat weer extra hinder kan geven tijdens of na de zwangerschap.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Met behulp van een uitgebreid onderzoek brengen we in kaart welke gewrichten aan de bekken klachten kunnen bijdragen. Dit doen we door een lichamelijk onderzoek, het onderzoeken van je lichaam in stand en het onderzoeken van de manier waarop je loopt.

Met behulp van podotherapeutische BORGinsole en een goed schoenadvies proberen we je zoveel mogelijk extra stabiliteit te bieden en je lichaam zoveel mogelijk te ontzien. Soms krijg je nog oefeningen mee of is het nodig om aanvullend de fysiotherapeut of de bekkenbodem therapeut te raadplegen.

Slijtage heup (artrose)

Welke klachten?

Pijn in de heup, vaak ook de lies, waarbij het lopen steeds moeilijker gaat. Een gevoel van stijfheid kan ook aanwezig zijn.

Wat is het?

Het kraakbeen van de heup is beschadigd. Hierdoor kan het bot ‘bloot’ komen te liggen en kan er bot bot contact zijn. Door ouder worden slijt het kraakbeen maar ook genetische factoren kunnen van invloed zijn.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De kraakbeenschade is in principe onomkeerbaar en kan dus niet verbeteren (behalve met een nieuwe heup). Expert Movement kan er wel voor zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk staat ‘uitgelijnd’, zodat de aangedane heup zo min mogelijk overbelast wordt.

Het goed uitlijnen van het lichaam doen we het beste met de BORGinsole podotherapeutische zolen. Bij deze klacht is ook een goed (sport)schoen advies belangrijk en vaak wordt er samengewerkt met een fysiotherapeut.

Lees ook de blog over dit onderwerp.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken? Ga dan naar de online agenda.
Klik hier voor mailen of bellen.