Expert MovementKnie

Knie

Pijn aan de knie/ buitenzijde bovenbeen (iliotibiaal frictie syndroom)

Welke klachten?

Een vaak scherpe pijn net boven de knie aan de buitenzijde van het bovenbeen. Deze klacht wordt vaker gezien bij hardlopers, bij beoefenaars van atletiek en bergwandelaars.

Wat is het?

De iliotibiale band is een peesplaat die een spier (de tensor fascia latae) verbindt met het bekken. De peesplaat hecht via de knie aan op het onderbeen.

De band kan ook erg strak gespannen zijn zonder dat dit de scherpe pijn bij de knie veroorzaakt. Dan is er sprake van een andere diagnose.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Door middel van een uitgebreid onderzoek wordt achterhaald wat precies de oorzaak van je klachten is. Als een verkeerde stand van het lichaam tijdens het bewegen de oorzaak is, worden er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt. Bij deze klacht is ook een goed (sport)schoen advies belangrijk en vaak wordt er samengewerkt met een fysiotherapeut.

Slijtage van de knie (artrose)

Welke klachten?

Pijn in de knie of de knie holte. Een gevoel van stijfheid kan ook aanwezig zijn. De knie kan ook dik zijn.

Wat is het?

Het kraakbeen van de knie is beschadigd. Hierdoor kan het bot ‘bloot’ komen te liggen en kan er bot bot contact zijn (bot van het bovenbeen tegen het bot van het onderbeen). De aanzet voor deze schade kan op jongere leeftijd al zijn ontstaan. Maar ook door ouder worden slijt het kraakbeen. Om de ernst van de kraakbeenschade aan te geven, wordt de artrose uitgedrukt in verschillende gradaties.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De kraakbeenschade is in principe onomkeerbaar en kan dus niet verbeteren (behalve met een nieuwe knie). Expert Movement kan er wel voor zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk staat ‘uitgelijnd’, zodat de aangedane knie zo min mogelijk overbelast wordt.

Het goed uitlijnen van het lichaam doen we het beste met de BORGinsole podotherapeutische zolen. Bij deze klacht is ook een goed (sport)schoen advies belangrijk en vaak wordt er samengewerkt met een fysiotherapeut.

Patella femoraal pijnsyndroom (PFPS, ‘jumpers knee’, ‘runners knee’), retropatellaire chondropathie (‘meidenknie’)

Welke klachten?

Pijn rondom de knieschijf (patella), vooral bij bewegingen waar er meer kracht op de knieschijf staat, zoals fietsen en traplopen. Bij retropatellaire chondropathie zijn de klachten hetzelfde en/of is er ook sprake van pijn achter de knieschijf. Rust zorgt er meestal voor dat de klachten afnemen.

Wat is het?

De achterkant van de knieschijf glijdt niet goed door het ‘gootje’ van de uitsteeksels van het bovenbeen. Bij retropatellaire chondropathie is het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf beschadigd. Bij PFPS is het kraakbeen nog intact.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Als deze klachten (mede) veroorzaakt worden door naar binnen kantelende voeten of een verkeerde knie stand, dan kan Expert Movement je helpen door ervoor te zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk staat ‘uitgelijnd’, zodat de aangedane knie zo min mogelijk overbelast wordt.

Het goed uitlijnen van het lichaam doen we het beste met de BORGinsole podotherapeutische zolen. Bij deze klacht is ook een goed (sport)schoen advies belangrijk. Soms krijg je oefeningen mee of is het nodig dat je aanvullend naar de fysiotherapeut wordt doorverwezen. Het kan ook zijn dat je juist door de fysiotherapeut naar Expert Movement bent doorverwezen.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken? Ga dan naar de online agenda.
Klik hier voor mailen of bellen.