Expert MovementWanneer is het verstandig om met je kind naar de podotherapeut te gaan?

Wanneer is het verstandig om met je kind naar de podotherapeut te gaan?

Ouders die voor zichzelf bij mij al in de praktijk komen, stellen nog wel eens de vraag wanneer ze nu met hun kinderen langs moeten komen? 

En of ik ook kinderen zie in de praktijk???

Jazeker, een podotherapeut behandeld ook kinderen.

Fasen in de groei van een kind.

De kindervoet maakt diverse fasen in de ontwikkeling door, waarbij een bepaalde stand ‘hoort’.

0-2 jaar: in deze fase ‘oefenen’ baby’s de voet- en beenspieren door te trappelen. Als ze gaan staan, zie je een ‘O-stand’ van de benen omdat het lijfje nog niet erg stabiel is. De O-stand geeft meer stabiliteit. Ook hebben kinderen in deze leeftijd nog een dik vetkussen onder de voeten, waardoor de voetjes er als platvoetjes uit zien. Dit is volkomen normaal.

2-6 jaar: in deze fase ontstaat er vaak een X-stand van de benen. Dit is normaal en verdwijnt na deze fase. Vaak hebben kinderen in deze fase nog steeds wat plattere voeten.

6-8 jaar: de X-stand van de benen verdwijnt er ook wordt de voet minder plat en zie je een ‘voetboog’ aan de binnenkant van de voet verschijnen.

Preventief screenen

In de fase van 6 tot 8 jaar zou het ideaal zijn om kinderen preventief te laten screenen. De voeten zijn dan nog niet uitgegroeid en de groeischijven zijn nog niet gesloten. Dus mocht er zich een voetstand ontwikkelen die later problemen kan opleveren, dan kunnen we door het maken van podotherapeutische BORGinsole de voet begeleiden naar een zo ideaal mogelijke stand. Daarnaast krijg je natuurlijk een (sport)schoenadvies dat is toegespitst op de voeten van jouw kind.

En wanneer een kind intensief sport, kan je op deze manier veel blessures voorkomen.

Welke signalen kunnen duiden op problemen bij het bewegen?

Een kind geeft het zelf niet altijd duidelijk aan dat hij/zij ergens last van heeft. Daarom hieronder enkele punten waarop je kunt letten.

  • het kind lijkt een hekel aan lopen te hebben. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten tijdens een dagje weg; kinderen vragen om gedragen te worden of willen soms in de buggy zitten van een jonger broertje of zusje.
  • de schoenen slijten zeer snel of gaan heel snel kapot. Dit hoeft niet alleen aan de onderkant van de schoen te zijn, maar kan ook het binnenwerk betreffen.
  • ‘naast’ de slippers lopen.
  • pijn aan de voeten, enkels, benen, knieën, heupen of rug.
  • het kind lijkt ‘onhandig’ en of struikelt over zijn/haar eigen voeten.
  • het kind lijkt niet goed mee te komen met sport en spel ten opzichte van andere kinderen.
  • bij een stoornis is het autistisch spectrum. Hierbij is de motoriek vaak minder goed. Dit kan getraind en ondersteund worden.

In bovengenoemde gevallen is het zeker verstandig om een afspraak te maken. We onderzoeken dan wat precies de oorzaak is van de problemen en stellen in overleg een behandelplan op. Daarbij wordt er ook vaak samengewerkt met bijvoorbeeld een fysiotherapeut, osteopaat of een oefentherapeut.

Wanneer je kind op hoog niveau sport of bij topsporters, werken we (alleen met uw toestemming) nauw samen met de clubarts, clubfysiotherapeuten en trainers.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.