Expert MovementWelke voetbalschoenen zijn geschikt?

Welke voetbalschoenen zijn geschikt?

 

Allereerst volgen wat basis adviezen en vervolgens geven we nog wat uitleg over de diverse soorten voetbalschoenen. 

 

Ronde noppen 

Voor alle spelers, behalve volwassen mannen, adviseren we ronde noppen te gebruiken voor veldschoenen. De ronde noppen moeten in elk geval onder de voorste helft van de schoen zitten. De noppen onder de hak zijn van minder groot belang. Immers, bij het rennen gebruik je vooral je voorvoet.

Een ronde nop zorgt minder snel voor een blessure, in het bijzonder aan de vooste kruisband in de knie. 

De anders gevormde noppen kunnen ervoor zorgen dat bij het afremmen je onderbeen ‘blijft staan’ en je bovenbeen doorschiet. Gevolg kan een gescheurde kruisband zijn.  

Puma en Nike hebben tegenwoordig speciale modellen voor vrouwen. De noppen zijn dat beter geschikt gemaakt (vaak wat korter en rond) en de schoen zelf heeft een smallere hiel maar wel een voldoende ruime voorvoet. Andere merken zullen hopelijk snel volgen.

Nike Tiempo, Adidas Kaiser en Adidas Copa Mundial zijn goede voorbeelden. 

 

Een losse tong (flap onder de veters)

Als je zolen draagt, komt je voet meestal wat meer omhoog in je schoen. 

Heb je dan een model zonder tong, vaak een sok achtig model, zal de schoen vaak te strak gaan zitten op de wreef. 

In een model met tong kan je voet gemakkelijke omhoog komen. Dit is vooral van belang als jij een beenlengte verschil hebt of als de bouw van je enkel een vehoging in de hak nodig maakt.

De tong beschermt ook de huid van de wreef tegen de veters. 

Nike Tiempo, Adidas Kaiser en Adidas Copa Mundial zijn goede voorbeelden. 

 

Heb je brede voeten, een hoge wreef en/of klauwende tenen???

Kies dan voor een model van leer. Dit kan veel beter de vorm van de voet volgen en waardoor je minder kans hebt op het ontstaan van drukplekken of likdoorns. 

Modellen van leer:

Adidas Copa Mundial, Copa Gloro en Adidas Kaiser, Nike Tiempo Legend, Nike Legend 3, Nike Premier, Puma King Top, Puma Monarch, Mizuono Morelia.

 

Gebruik je zolen of krijg je misschien zolen?

Therapeutische zolen nemen soms meer ruimte in in je schoen. Vooral als je bijvoorbeeld een verschil in beenlengte hebt. Je komt dan omhoog in je schoen. Dan is het belangrijk dat de schoen over een uitneembaar voetbed beschikt èn voldoende diepte biedt, zodat je voet tijdens het rennen niet uit je schoen omhoog kan komen.

Als je nog geen therapeutische zolen draagt maar je vermoed dat je die misschien wel nodig hebt, wacht dan even met het kopen van nieuwe voetbalschoenen. Het is het handigst als je straks met je zolen naar de winkel gaat, zodat je de combinatie kunt passen.

Ben je cliënt bij ons? Dan is het altijd mogelijk dat je met je nieuwe schoenen bij ons langs komt. Soms hebben je zolen dan even een speciale manier van afslijpen nodig. Hiervoor neem je het beste contact op via info@expertmovement.nl.

 

Lees verder goed de specificaties van de schoen. Dit kan veel informatie geven over de pasvorm, de eigenschappen en de veldsoort geven. 

Vaak zie je een letter combinatie staan naast het merk/type van de schoen. Dit zijn aanduidingen voor het type veld waar de schoen voor geschikt is. Het is echt aan te bevelen om de juiste schoen bij het juiste veld te kiezen. En inderdaad betekent dat dat je misschien meerdere paren schoenen nodig hebt.

 

Afkortingen veldsoorten:

FG: firm ground – hard natuur grasveld

GX: ijzeren nop voor drassig gras

SG: soft ground – zachter natuur grasveld

AG: artificial ground – kunstgras

MG: multi-ground – combinatie schoen

IC: indoor court – zaal voetbalschoen

Straat voetbalschoen (geen specifieke afkorting). Let op: kies zeker voor kinderen in de groei GEEN kunstgras schoen om buiten te spelen/voetballen! Deze geven meer kans op blessures.

 

Voor up to date informatie bezoek je het beste een website met uitgebreide zoek mogelijkheden, zoals voetbalshop.nl (geen belangen; dit dient slechts als voorbeeld van wat wij zelf een handige site vinden).

 

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.