Expert MovementAchterkant enkel

Posterior impingement syndroom (‘dancers heel’)

Welke klachten?

Nee, je hoeft geen danser te zijn voor het krijgen van deze klacht ;-)

De pijn is vaak aan de achterkant van de enkel aanwezig, soms wordt de pijn ook ‘diep’ gevoeld of zelf meer naar de voorkant van de enkel. De pijn kan plotseling ontstaan zijn, vaak bij het maken van een sprong. De klacht kan ook geleidelijk zijn ontstaan.

Wat is het?

Een beklemming van een pees of een stukje bot. Dit kan een stukje bot zijn wat er niet ‘hoort’ te zitten (os accessoires, os trigonum) of een bot (meestal os talus) kan zodanig gevormd zijn dat het hinder geeft. De pijn ontstaat meestal als de enkel helemaal gestrekt wordt, zoals bij het op je tenen gaan staan, bij gebruik van spitzen (ballet) of bij het schoppen van de bal.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Er zijn diverse testen zodat er bepaald kan worden of het om een beklemming van pees of bot gaat. Als de testen onvoldoende duidelijkheid geven, kunnen we de huisarts vragen om je door te sturen voor beeldvorming.

Afhankelijk van de uitkomst krijg je oefeningen voorgeschreven, krijg je schoenadvies en kunnen er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt worden. Ook wordt er vaak samengewerkt met een manueel therapeut. Dit noemen we ‘conservatieve behandelingen’.

Als conservatieve behandelingen onvoldoende resultaat geven, wordt er soms een operatie uitgevoerd.

Ontsteking van de aanhechting van de achillespees

Welke klachten? 

Een zeurende, soms stekende pijn aan de achterkant van de hiel. In het begin meestal alleen in de ochtend aanwezig (de eerste stappen uit bed) of wanneer je een tijdje hebt gezeten. De eerste stappen zijn dan pijnlijk en daarna heb je het gevoel dat je ‘er doorheen’ kan lopen. Wanneer de aandoening onbehandeld blijft, komt de pijn ook tijdens activiteit/sport, maar is daarna weg. Nog later in het proces gaat de pijn niet meer over na activiteit/sport en is dan pas de volgende dag weg. Uiteindelijk blijft de pijn, ook in rust. De druk van de schoen of aanraking kan ook pijn opleveren. De pijnlijke plek kan ook dik zijn. 

Wat is het? 

De achillespees is de pees waarmee je kuitspier vast zit aan je voet. Door verschillende oorzaken kan deze pees overbelast raken en ontstaat er een ontstekingsachtig proces. De oorzaken kunnen van buitenaf komen maar ook van binnenuit. Denk aan (plotseling) meer gaan sporten, werk waarbij je veel moet lopen en/of staan, een verkeerde voetstand of ongeschikt schoeisel. 

De aanhechting van de pees aan het hiel bot is door één of meerdere oorzaken geïrriteerd geraakt en geeft pijn. Indien je deze klacht onbehandeld laat, kan het weefsel van de pees blijvend veranderen en verslechteren.  

Afbeelding: hierbij zijn de klachten zijn meestal aanwezig bij het onderste rode rondje.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en stelt een behandelplan op. Wanneer een verkeerde stand van het lichaam de oorzaak is, worden er vaak BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt. In afwachting van het gereed zijn van de zolen, kan het zinvol zijn om een taping aan te brengen. Ook een goed schoenadvies is van belang en krijg je oefeningen mee die het herstel kunnen bevorderen. Daarnaast krijg je advies over hoe om te gaan met deze klacht, zodat je zo snel mogelijk weer kan sporten, werken en bewegen.   

Bij deze klacht wordt er vaak samengewerkt met de fysiotherapeut of ben je door de fysiotherapeut doorverwezen naar de podotherapeut.  

Slijmbeurs ontsteking (bursitis retrocalcanea)

Welke klachten? 

Een stekende, drukkende pijn, waarbij de huid op die plek soms ook verdikt is en rood wordt. Het kan lijken alsof er een bobbel zit. Het aanraken van de plek is pijnlijk en ook de druk van de schoen op die plek is pijnlijk. 

Wat is het? 

Aan de achterkant van de hiel zijn verschillende slijmbeurzen (bursa) aanwezig. Een slijmbeurs heeft als functie het bot of een pees te beschermen tegen druk of wrijving. Wanneer alles normaal is, zul je de slijmbeurs niet kunnen voelen. Als er echter teveel druk of wrijving is, dan gaat de slijmbeurs zich vullen met vocht. Dit gebeurt om het bot of de pees te beschermen. Op dat moment spreken we van een slijmbeurs ontsteking. Een oppervlakkig gelegen slijmbeurs ontsteking kan aanvoelen als een gezwollen kussentje (denk aan bubbeltjes plastic). Een dieper gelegen slijmbeurs is niet gemakkelijk zelf te voelen als een kussentje, maar geeft wel pijn. Wanneer de druk of wrijving weggenomen wordt, zal het aanwezige vocht in de slijmbeurs weer verdwijnen. 

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak van het ontstaan van de klacht is. Is er overmatige druk of wrijving? Van de schoen? Vanuit het lichaam? Aan de hand van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. 

Om snelle verlichting te brengen, kan de pijnlijke plek met vilt ‘druk vrij’ gelegd worden. De druk van buitenaf komt dan als eerste op het vilt terecht en niet op de pijnlijke plek. Wanneer de schoen de oorzaak is, krijg je advies over welke schoenen dan wel geschikt zijn. Soms krijgt de schoen een kleine aanpassing. Komt de oorzaak van binnenuit (verkeerde stand)? Dan worden er meestal BORGinsole podotherapeutische zolen voor je gemaakt. Indien nodig worden er oefeningen meegegeven die het herstel bevorderen.  Door de genomen maatregel(en) neemt de druk/wrijving af en zal de slijmbeurs weer zijn normale vorm aannemen en verdwijnt de pijn. 

Tarsale coalitie

Welke klachten?

Vaak een diepe pijn of stijfheid die rondom de enkel kan voorkomen en/of middengedeelte van de voet. De pijn is vaak moeilijk aan te wijzen en ontstaat meestal geleidelijk. Soms ontstaat de pijn pas na een klein ongelukje, zoals zwikken. Ook veelvuldig zwikken kan voorkomen.

Wat is het?

Er zijn 2 botten in de voet aan elkaar gegroeid. Dit is al in aanleg aanwezig; dit gebeurt tijdens de groei van de voet. De verbinding tussen de botjes kan uit botweefsel of bindweefsel bestaan. Het kan aan één voet voorkomen maar ook aan beide voeten. De meest voorkomende coalities zijn een verbinding tussen het os calcaneus en het os talus en de verbinding tussen os calceneus en os naviculare.

Niet iedereen met een tarsale coalitie krijgt er last van. Soms kom je er bij toeval achter (er wordt voor een reden een röntgenfoto van je voet gemaakt) of kom je er nooit achter dat je dit hebt.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

In principe wordt deze klacht conservatief (zonder operatie) behandeld.

De behandeling kan bestaan uit het geven van adviezen over op welke manier je je voet het beste kunt belasten tijdens je werk en sport, schoenadvies, het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen en oefeningen. Ook kan er samengewerkt worden met een fysiotherapeut of vragen we advies aan de orthopeed.

Mocht de conservatieve behandeling onvoldoende effect hebben, dan worden tijdens een operatie de bot stukjes van elkaar los gemaakt. Als blijkt dat er teveel schade of artrose (slijtage) in het gewricht is ontstaan, dan wordt vaak het hele gewricht vastgezet.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.