Expert MovementBinnenkant enkel

Peesontsteking (tendinopathie m.tibialis posterior)

Welke klachten?

Een zeurende, soms stekende pijn ter hoogte van de binnenkant van de enkel en kan ook doorlopen naar de voetboog. In een later stadium kan het opvallen dat de voetboog lager wordt; alsof de voetboog de grond kan raken. De pijn kan je opwekken door een paar keer achter elkaar op de tenen te gaan staan.

Wat is het?

In de beginfase is de peesschede geïrriteerd. De peesschede is een soort omhulsel van de pees zelf. Later kan de pees ook geïrriteerd of beschadigd raken. De taak van deze pees is onder andere om de voetboog in stand te houden.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoek wat de oorzaak is van het ontstaan van de klachten en stelt vervolgens een behandelplan op. Afhankelijk van het stadium van de klacht, wordt er een schoenadvies gegeven, krijg je oefeningen mee, kan de voet getapet worden en/of worden er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt om de voetstand te corrigeren. Wanneer de voet gecorrigeerd kan worden, kan de pees tot rust komen en zullen de klachten afnemen.

Bij deze klacht is het soms nodig om samen te werken met een fysiotherapeut of is het verstandig om advies van een orthopeed te vragen.

Tarsaal tunnel syndroom

Welke klachten?

Een doof, tintelend gevoel aan de binnenkant van je enkel, die ook kan doortrekken richting de voet en de tenen. Meestal is de pijn in rust weg, maar kan ’s nachts wel aanwezig zijn. Je kan het gevoel hebben dat je je schoenen los moet doen. Dit helpt niet altijd. Het kan plotseling ontstaan zijn maar ook geleidelijk.

Wat is het?

Een beknelling van een zenuw; de nervus tibialis. Deze zenuw loopt door een tunnel van bindweefsel (de tarsale tunnel). Door verschillende oorzaken kan er teveel spanning op de zenuw komen te staan. De zenuw zit dan beklemd en daarom ervaar je vaak een tintelend en/of doof gevoel.

Dit probleem kan ook voorkomen in je hand. Dat heet het ‘carpaal tunnel syndroom’.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Meestal is er sprake van een verkeerde stand van je voeten tijdens het lopen en staan. Dit kunnen we corrigeren met behulp van BORGinsole podotherapeutische zolen. Daarnaast is een goed schoenadvies erg belangrijk bij dit probleem.

Soms wordt er samengewerkt met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of manueel therapeut.

Tarsale coalitie

Welke klachten?

Vaak een diepe pijn of stijfheid die rondom de enkel kan voorkomen en/of middengedeelte van de voet. De pijn is vaak moeilijk aan te wijzen en ontstaat meestal geleidelijk. Soms ontstaat de pijn pas na een klein ongelukje, zoals zwikken. Ook veelvuldig zwikken kan voorkomen.

Wat is het?

Er zijn 2 botten in de voet aan elkaar gegroeid. Dit is al in aanleg aanwezig; dit gebeurt tijdens de groei van de voet. De verbinding tussen de botjes kan uit botweefsel of bindweefsel bestaan. Het kan aan één voet voorkomen maar ook aan beide voeten. De meest voorkomende coalities zijn een verbinding tussen het os calcaneus en het os talus en de verbinding tussen os calceneus en os naviculare.

Niet iedereen met een tarsale coalitie krijgt er last van. Soms kom je er bij toeval achter (er wordt voor een reden een röntgenfoto van je voet gemaakt) of kom je er nooit achter dat je dit hebt.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

In principe wordt deze klacht conservatief (zonder operatie) behandeld.

De behandeling kan bestaan uit het geven van adviezen over op welke manier je je voet het beste kunt belasten tijdens je werk en sport, schoenadvies, het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen en oefeningen. Ook kan er samengewerkt worden met een fysiotherapeut of vragen we advies aan de orthopeed.

Mocht de conservatieve behandeling onvoldoende effect hebben, dan worden tijdens een operatie de bot stukjes van elkaar los gemaakt. Als blijkt dat er teveel schade of artrose (slijtage) in het gewricht is ontstaan, dan wordt vaak het hele gewricht vastgezet.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.