Voor optimaal bewegen

Online afspraak maken

Buitenkant enkel

Sinus tarsi syndroom (meestal na zwikken, inversie trauma)

Welke klachten?

Een dof, tintelend, soms stekend gevoel aan de voorkant van het bot van je buiten enkel, vaak iets doorlopend naar het midden van de voet. Vaak ben je daarvoor gezwikt. Dit kan langer of korter geleden zijn. Een instabiel gevoel is ook een veelvoorkomend probleem bij deze klacht. Ook kan je het lastiger vinden om op een ongelijke ondergrond te lopen.

 

Wat is het?

Een irritatie van de sinus tarsi. Deze 'holle ruimte' in je voet is voornamelijk gevuld met zenuwweefsel. Deze irritatie is vaak een restklacht van zwikken (inversie trauma) of is geleidelijk ontstaan door een verkeerde voetstand. 

 

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Met behulp van BORGinsole podotherapeutische zolen kunnen we ervoor zorgen dat je voet tijdens het staan en lopen in de juiste positie staat en beweegt. Ook bieden de zolen extra stabiliteit. Vervolgens kan het weefsel van de sinus tarsi tot rust komen en kunnen de klachten afnemen. Ook een goed schoenadvies is belangrijk bij deze klacht en krijg je advies over de belastbaarheid toegespitst op jouw sport of werk situatie.

Als je klacht ontstaan is na zwikken / inversie trauma, bespreken we hoe je revalidatie is verlopen. Als deze onvoldoende is geweest, gaan we deze alsnog opstarten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oefeningen of alsnog een behandeling bij de fysiotherapeut.

Een niet goed behandeld inversie trauma kan vervelende gevolgen hebben; je zwikt steeds vaker, het kan een beperkende invloed op je sport hebben of een vervroegde slijtage (artrose) van je enkel. 

 

Peesontsteking of ingescheurde pees (tendinopathie of partiële ruptuur t.peroneus brevis)

Welke klachten?

Pijn aan de zijkant van de voet of vlak achter de buitenenkel. Ook kan je een instabiel gevoel in de enkel hebben. Afhankelijk van de oorzaak kan de pijn sluimerend en langer aanwezig zijn of meer plotseling ontstaan. Ook kan je al een tijdje kuit klachten hebben (compensatie).

 

Wat is het?

Vanuit de buitenkant van het onderbeen lopen 2 belangrijke pezen naar en onder de voet door. Door een verkeerde stand van het lichaam, overbelasting of een trauma, kunnen deze pezen geïrriteerd raken of ‘ontsteken’ en uiteindelijk (in)scheuren.

 

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van het ontstaan van de klachten en stelt vervolgens een behandelplan op. Meestal kunnen de klachten opgelost worden met BORGinsole podotherapeutische zolen. Ook is een goed schoenadvies belangrijk. Indien nodig krijg je oefeningen mee of word je doorverwezen naar de fysiotherapeut.

Soms is het advies van een orthopeed nodig.

 

Tarsale coalitie 

Welke klachten?

Vaak een diepe pijn of stijfheid die rondom de enkel kan voorkomen en/of middengedeelte van de voet. De pijn is vaak moeilijk aan te wijzen en ontstaat meestal geleidelijk. Soms ontstaat de pijn pas na een klein ongelukje, zoals zwikken. Ook veelvuldig zwikken kan voorkomen.

 

Wat is het?

Er zijn 2 botten in de voet aan elkaar gegroeid. Dit is al in aanleg aanwezig; dit gebeurt tijdens de groei van de voet. De verbinding tussen de botjes kan uit botweefsel of bindweefsel bestaan. Het kan aan één voet voorkomen maar ook aan beide voeten. De meest voorkomende coalities zijn een verbinding tussen het os calcaneus en het os talus en de verbinding tussen os calceneus en os naviculare.

Niet iedereen met een tarsale coalitie krijgt er last van. Soms kom je er bij toeval achter (er wordt voor een reden een röntgenfoto van je voet gemaakt) of kom je er nooit achter dat je dit hebt.

 

Wat kan Expert Movement voor je doen?

In principe wordt deze klacht conservatief (zonder operatie) behandeld.

De behandeling kan bestaan uit het geven van adviezen over op welke manier je je voet het beste kunt belasten tijdens je werk en sport, schoenadvies, het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen en oefeningen. Ook kan er samengewerkt worden met een fysiotherapeut of vragen we advies aan de orthopeed.

Mocht de conservatieve behandeling onvoldoende effect hebben, dan worden tijdens een operatie de bot stukjes van elkaar los gemaakt. Als blijkt dat er teveel schade of artrose (slijtage) in het gewricht is ontstaan, dan wordt vaak het hele gewricht vastgezet. 

 

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.

 

Terug naar overzicht