Expert MovementBal van de voet

Beschadigde vetkamers (‘dubbele sok gevoel’ en gevoel van op een steentje/kiezeltje te lopen)

Welke klachten? 

Een drukkende pijn bij de bal van je voet die over het algemeen aldoor aanwezig is. De pijn kan op één plek zitten of een groter gebied beslaan. Meestal is de pijn erger wanneer je zonder schoenen loopt en vaak wordt elke oneffenheid in de vloer gevoeld. Wandelen kan hierdoor steeds moeilijker gaan. Heel karakteristiek is het ‘dubbele sok gevoel’. Je hebt het gevoel dat je sok dubbel zit in je schoen, terwijl dit niet zo is. Soms hebben mensen het gevoel dat ze aldoor op een steentje/kiezeltje lopen.

Wat is het? 

De onderkant van de voeten is beschermd met een relatief dikke vetlaag. Deze laag zorgt ervoor dat je niet ‘op de botten’ loopt en dat alle spieren, pezen, zenuwen etc. in je voet beschermd worden.

Door verschillende redenen kan deze vetlaag beschadigd raken. Door het ouder worden of door langdurige verhoogde druk onder de voeten. Maar bij veel mensen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Het vet van de vetlaag zit opgesloten in kleine ‘kamertjes’. De wanden van deze kamertjes kunnen beschadigd raken en dan blijft het vet niet meer op de goede plek zitten. Vervolgens ben je je natuurlijke bescherming kwijt en ontstaat er pijn.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

Het vet kan niet meer blijvend terug op de goede plek gebracht worden. Een BORGinsole podotherapeutische zool of een siliconen orhtese kan helpen om het vet op de gewenste plek te houden, zodat je minder last zult hebben. Daarnaast krijg je een schoenadvies en tips en adviezen over hoe je het beste met de klacht om kunt gaan.

Irritatie of beschadiging gewrichtskapsel (capsulitis MTP-gewrichten)

Welke klachten?

Vaak is er sprake van een stekende pijn die vrij precies aan te wijzen is. De pijn bevindt zich ter hoogte van een van de teen gewrichten (het buigpunt tussen het middenvoetsbeentje en de teen). Slappe schoenen kunnen de klacht verergeren.

Wat is het?

Om elk gewricht zit een ‘gewrichtskapsel’. Dit is een soort beschermhoesje om het gewricht heen, waar ook de gewrichtsvloeistof in zit. De gewrichtsvloeistof zorgt ervoor dat het gewricht gemakkelijk kan bewegen. Bij deze klacht is het gewrichtskapsel geïrriteerd of beschadigd geraakt. Dit veroorzaakt de pijn.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt waardoor deze klacht is ontstaan en stelt een behandelplan op. Dit kan bestaan uit oefeningen of het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen. Daarnaast krijg je een schoenadvies en tips en adviezen over hoe je het beste met de klacht om kunt gaan.

Irritatie van een zenuw (Mortons neuroom)

Welke klachten?

Vaak is er sprake van een tintelend of doof gevoel in de voorvoet en/of de tenen. Ook dan de plek ‘raar’ aanvoelen als je er overheen wrijft. Smalle schoenen kunnen de klacht verergeren of je hebt het gevoel dat je je veters los moet maken.

Wat is het?

Tussen de middenvoetsbeentjes bevinden zich o.a. zenuwen. Doordat de voetstand veranderd, door het dragen van ongeschikte schoenen of andere oorzaken, kunnen deze zenuwen geïrriteerd raken. Als de situatie voortduurt, kan de zenuw uiteindelijk wat verdikt raken en beklemd komen te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.

Het meest voorkomend is een beklemming van de zenuw tussen het derde en het vierde middenvoetsbeentje. In dat geval noemen we dat een Mortons neuroom, naar de naam van de ‘ontdekker’ van deze aandoening.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt waardoor deze klacht is ontstaan en stelt een behandelplan op. Dit kan bestaan uit oefeningen, het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen of een siliconen orthese. Daarnaast krijg je een schoenadvies en tips en adviezen over hoe je het beste met de klacht om kunt gaan.

Soms is het nodig om samen te werken met een fysiotherapeut.

Likdoorn, eksteroog, eeltpit, overmatige eeltvorming

Welke klachten?

Een drukkend tot pijnlijk, stekend gevoel. Vaak erger bij het dragen van schoenen. Behalve onder de bal van je voet, kunnen ze ook bij de hiel, de tenen en soms onder de nagel voorkomen.

Wat is het?

Eelt is in principe een normale en nuttige bescherming van de huid. Maar bij teveel druk of wrijving, wil de huid jouw voet beschermen en gaat teveel eelt aanmaken.

Teveel druk of wrijving kan veroorzaakt worden door schoenen, maar ook door de manier waarop je loopt, overbelasting of door overgewicht.

Wanneer de oorzaak aanwezig blijft, zal het eelt steeds dikker worden. Vaak ontstaat er een harde kern in het eelt. Deze harde kern wordt een likdoorn genoemd. Een ‘eksteroog’ of ‘eeltpit’ zijn ook veelgebruikte termen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De oorzaak van het ontstaan van de likdoorn moet achterhaald worden. Waar komt die hoge druk en/of wrijving vandaan? Als we dit weten, dan weten we ook wat er aan gedaan kan worden. Onderdeel van het behandelplan kan een schoenadvies zijn, een huidverzorgingsadvies, het verwijderen van de likdoorn(s), maar ook het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen. Hiermee kan de druk/wrijving verminderd worden en indien nodig de bewegingen van de voeten gecorrigeerd worden.

Wrat (verruca)

Welke klachten?

De meeste wratten geven geen klachten en hoeven dan ook niet persé behandeld te worden. Als een wrat wel hinder geeft, bijvoorbeeld omdat je er tijdens het staan of lopen last van hebt, dan is het wel wenselijk om er iets aan te doen. Je ervaart dan vaak een drukkende of stekende pijn, die meestal alleen aanwezig is tijdens het staan en lopen.

Wat is het?

Een wrat wordt veroorzaakt door een onschuldige vorm van het HPV-virus. Bijna iedereen krijgt er in het leven wel eens mee te maken. In de kindertijd komt het wat vaker voor. Een wrat kan ook verschillend van uiterlijk zijn. Vaak hebben ze een ‘bloemkool achtige’ structuur en worden ze snel verward met een likdoorn. Bij de helft van de mensen met een wrat, verdwijnt deze binnen een jaar.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Als er overmatig eelt rondom de wrat aanwezig is, kan dit verwijderd worden. Daarnaast kunnen we de wrat behandelen met Histofreezer, een soort ‘bevriezen’. Verder krijg je advies over welke middelen je eventueel zelf kunt gebruiken, of verwijzen we je door naar de huisarts. Daarnaast kunnen er drukontlastende BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt worden. Hierdoor heb je geen last meer van de wrat.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.