Expert MovementHuid

Jeuk, blaasjes, bultjes

Welke klachten?

De huid jeukt zodanig dat je er nauwelijks af kunt blijven en het gevaar dreigt dat je je huid kapot krabt. Blaasjes en bultjes kunnen ook jeuk veroorzaken en soms komt er vocht uit. En soms is er geen sprake van jeuk.

Wat is het?

Jeuk, blaasjes en bultjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn een allergie, een onderliggende ziekte, medicijngebruik of een huidschimmel.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Doordat de podotherapeut heel veel ‘huiden’ ziet, is het vaak snel duidelijk wat de jeuk, blaasjes of bultjes zou kunnen veroorzaken. Je krijgt adviezen over hoe je de oorzaak van de klacht kunt aanpakken. Soms is een verwijzing naar de huisarts, huidtherapeut of een andere specialist zinvol.

Verkleuringen

Welke klachten?

De huid van je voeten of benen hebben (gedeeltelijk) een andere kleur gekregen. Deze verkleuringen kunnen paars, rood, blauw, wit of bruin zijn, of in combinatie voorkomen. Verkleuringen gaan niet altijd gepaard met pijn. Soms kunnen verkleuringen jeuk veroorzaken.

Wat is het?

Doordat de podotherapeut veel ‘huiden’ ziet, is het vaak snel duidelijk wat de oorzaak van de verkleuring zou kunnen zijn. Het kan o.a. duiden op een allergie, een probleem in de doorbloeding van de huid, een ontsteking, een onderliggende ziekte, medicijngebruik of een besmetting met schimmel/bacterie/virus.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Doordat de podotherapeut heel veel ‘huiden’ ziet, is het vaak snel duidelijk wat de verkleuringen zou kunnen veroorzaken. Je krijgt adviezen over hoe je de oorzaak van de verkleuringen kunt aanpakken. Ook een verwijzing naar de huisarts, huidtherapeut, dermatoloog of een andere specialist kan zinvol zijn.

Overmatig zweten (zweetvoeten, hyperhidrosis)

Welke klachten? 

Je voeten produceren overmatig veel zweet. Sokken en schoenen kunnen nat worden na een dag lopen/staan/sporten. Sokken, schoenen en voeten kunnen onaangenaam gaan ruiken. De huid kan erg week worden waardoor er gemakkelijk een (schimmel)infectie ontstaat of de huid gemakkelijk kapot gaat. Bij extreme zweetproductie kan er zoveel hinder ontstaan in het dagelijks leven, dat er een sociaal probleem ontstaat.

Wat is het? 

Het is normaal dat de huid zweet, dus ook de huid van je voeten. Pubers zweten over het algemeen wat meer. Sommige materialen van schoenen en sokken kunnen ook meer zweetproductie veroorzaken. Er kan ook sprake zijn van een onderliggende aandoening of medicijngebruik die de zweetproductie doet toenemen.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De oorzaak van het zweten achterhalen, zodat we weten waar de oplossing gezocht moet worden. Afhankelijk van de oorzaak krijg je tips en adviezen. Dit kan gaan over het gebruik/materiaal van schoenen en sokken, het gebruik van een zweet reducerende crème, doorverwijzing naar huisarts of andere specialist.

In extreme gevallen kan overmatige zweetproductie met een botox injectie behandeld worden. Deze behandeling mag alleen door een gekwalificeerde arts uitgevoerd worden.

Likdoorn, eksteroog, eeltpit, overmatige eeltvorming, kloven in eelt

Welke klachten?

Een drukkend tot pijnlijk, stekend gevoel. Vaak erger bij het dragen van schoenen. Dit kan op diverse plaatsen op je voet voorkomen en soms onder de nagel of in de nagelwal.

Wat is het?

Eelt is in principe een normale en nuttige bescherming van de huid. Maar bij teveel druk of wrijving, wil de huid jouw voet beschermen en gaat teveel eelt aanmaken.

Teveel druk of wrijving kan veroorzaakt worden door schoenen, maar ook door de manier waarop je loopt, overbelasting of door overgewicht.

Wanneer de oorzaak aanwezig blijft, zal het eelt steeds dikker worden. Vaak ontstaat er een harde kern in het eelt. Deze harde kern wordt een likdoorn genoemd. Een ‘eksteroog’ of ‘eeltpit’ zijn ook veelgebruikte termen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De oorzaak van het ontstaan van de eeltvorming of likdoorn moet achterhaald worden. Waar komt die hoge druk en/of wrijving vandaan? Als we dit weten, dan weten we ook wat er aan gedaan kan worden. Onderdeel van het behandelplan kan een schoenadvies zijn, een huidverzorgingsadvies, het verwijderen van de eventule likdoorn(s), maar ook het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen. Hiermee kan de druk/wrijving verminderd worden en indien nodig de bewegingen van de voeten gecorrigeerd worden.

Wrat (verruca)

Welke klachten?

De meeste wratten geven geen klachten en hoeven dan ook niet persé behandeld te worden. Als een wrat wel hinder geeft, bijvoorbeeld omdat je er tijdens het staan of lopen last van hebt, dan is het wel wenselijk om er iets aan te doen. Je ervaart dan vaak een drukkende of stekende pijn, die meestal alleen aanwezig is tijdens het staan en lopen.

Wat is het?

Een wrat wordt veroorzaakt door een onschuldige vorm van het HPV-virus. Bijna iedereen krijgt er in het leven wel eens mee te maken. In de kindertijd komt het wat vaker voor. Een wrat kan ook verschillend van uiterlijk zijn. Vaak hebben ze een ‘bloemkool achtige’ structuur en worden ze snel verward met een likdoorn. Bij de helft van de mensen met een wrat, verdwijnt deze binnen een jaar.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Als er overmatig eelt rondom de wrat aanwezig is, kan dit verwijderd worden. De wrat zelf kan met Histofreezer verwijderd worden. Dit is een vorm van bevriezen. Verder krijg je advies over welke middelen je eventueel kunt gebruiken, of verwijzen we je door naar de huisarts. Daarnaast kunnen er drukontlastende BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt worden. Hierdoor heb je geen last meer van de wrat.

Problemen tijdens of na een oncologische behandeling (kanker)

Welke klachten? 

Onder andere jeuk, pijn, branderig gevoel, extreme droogheid, vervellen, uitslag, blaren en sneller verkleuren van de huid door de zon.

Ook kun je last hebben van je nagels; deze kunnen gemakkelijker afbreken, verbrokkelen of loslaten.

Wat is het? 

Een bijwerking van de behandeling tegen kanker. Meestal betreft het een behandeling met chemotherapie.

Ook kan er sprake zijn van het ‘hand-voet syndroom’.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

Bij deze klachten wordt altijd samengewerkt met een gespecialiseerde Oncologisch Voetzorg Verlener. Dit kan een medisch pedicure of podotherapeut zijn die zich heeft gespecialiseerd in het verlenen van ‘oncologische voetzorg’.

Het beste is om al voordat de behandeling start, contact op te nemen. Dan is er nog tijd om de huid en nagels zo goed mogelijk voor te bereiden.

Daarnaast kan het zinvol zijn je huidige podotherapeutische zolen te herzien of als je nog geen podotherapeutische zolen draagt, deze aan te meten. Hiermee zorgen we voor een zo goed mogelijke drukverdeling, waardoor de huid en nagels zo goed mogelijk wordt ontzien.

Knobbel of meerdere knobbeltjes (De ziekte van Ledderhose)

Welke klachten?

Wanneer je één of meerdere verdikkingen of knobbel(s) aan de rand van de peesplaat hebt (voelbaar in de voetboog), is dit niet altijd pijnlijk. Wanneer je precies op zo’n bobbel staat, kan het wel hinderlijk zijn. De bobbeltjes zijn vaak rond van vorm; als een kleine knikker.

Wat is het?

De ziekte van Ledderhose. Er is sprake van verharding van het bindweefsel in de voet en meestal de peesplaat. Het kan geen kwaad, maar je kunt wel hinder van de bobbels hebben. De aandoening is verwant aan de ziekte van Dupuytren in de handen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Meestal worden er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt die als doel hebben de druk beter te verdelen. Er worden uitsparingen in de zolen gemaakt ter hoogte van de knobbels. Wanneer de knobbels in aantal of grootte toenemen, is het mogelijk de opmaak van de zolen aan te passen.

Wonden

Welke klachten? 

De huid is kapot. Dit kan een oppervlakkige beschadiging zijn of een diepere wond. De wond kan pijn geven, maar dat hoeft niet. Daarnaast kan het hinderen bij het bewegen of het dragen van schoenen.

Wat is het?

Een wond kan verschillende oorzaken hebben en daarbij is het van belang of er eventuele gezondheidsproblemen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes, reuma of een minder goede doorbloeding. Maar ook de plek van de wond, je beroep of je sport kunnen van belang zijn.

Al deze factoren bepalen wat je er het beste aan kunt doen.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

Afhankelijk van het soort wond en achterliggende situatie (zie hierboven) wordt het behandelplan opgesteld.

Dit kan bestaan uit het schoonmaken van de wond, het drukvrij leggen van de wond, advies over hoe je thuis de wond het beste kunt verzorgen en met welke middelen, het geven van een schoenadvies of het aanmeten van podotherapeutische zolen.

In sommige gevallen is het nodig om de huisarts of een andere specialist in te schakelen. Voor sommige mensen is het zinvol om (semi-)orthopedisch schoeisel aan te vragen.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.