Expert Movement



‘Mijn hiel doet zo’n pijn, eigenlijk al maanden, ik dacht dat het wel over zou gaan….’

‘Mijn hiel doet zo’n pijn, eigenlijk al maanden, ik dacht dat het wel over zou gaan….’

‘Mijn hiel doet zo’n pijn, eigenlijk al maanden, ik dacht dat het wel over zou gaan…. Eerst had ik er alleen last van bij het opstaan en ook kon ik er doorheen lopen. Maar nu doet het de hele dag pijn! En ik heb net een nieuwe baan, ik kan me echt niet ziekmelden…’

Hielpijn bij het opstaan uit bed. Pijn als je een poosje hebt gezeten en weer opstaat. Pijn aan het einde van de dag. Stekende pijn! Ik kan niet meer sporten…

Dit is een aardige samenvatting van klachten die passen bij:

Peesplaat ontsteking, oftewel fasciitis plantaris, al dan niet gecombineerd met hielspoor.

Hielpijn is een klacht die ik in de podotherapie praktijk vaak tegenkom. Vaak is het al langere tijd aanwezig omdat mensen vaak denken dat het vanzelf wel over zal gaan. Logische gedachte natuurlijk. Maar bij dit probleem merk je uiteindelijk dat het alleen maar erger wordt en realiseer je je dat je er iets aan moet gaan doen.

Deze klacht wordt vaak gekenmerkt door ‘startpijn’. Dat is pijn als je opstaat vanuit je bed of vanaf stoel (rust); de eerste stappen zijn pijnlijk en daarna ‘gaat het wel’. Je lijkt er doorheen te kunnen lopen. Later in het proces merk je dat het ook pijnlijk is wanneer je langer moet lopen of staan. En uiteindelijk kan de pijn zelfs aldoor aanwezig zijn. Daarnaast geven mensen vaak een hoog cijfer aan de pijn; als 0 geen pijn is en 10 ondraaglijk, dan is het vaak een 8. De pijn is vaak stekend en zeurend en kan onder je hiel zitten en/of in je voetboog. Vervolgens zie je dat mensen de voet gaan ontzien en daardoor weer last van andere dingen krijgen, zoals de knie of de rug.

Kortom, een vervelende kwaal waar je liefst zo snel mogelijk van af wil!

Wat is het precies?

Bij een peesplaat ‘ontsteking’ is de plantaire fascie geïrriteerd. Het woord ‘ontsteking’ is eigenlijk niet op z’n plaats omdat er niet een echte ontsteking aanwezig is. Maar omdat de verschijnselen lijken op ontstekingsachtige klachten, wordt die term toch vaak gebruikt. De plantaire fascie is een sterke bindweefselplaat aan de onderkant van je voet. Hij begint aan de onderkant van je hielbeen en eindigt bij de gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en de tenen. De peesplaat moet sterk en ook soepel zijn en hij helpt je voet bij het lopen. Bij elke afzet van je voet, staat de peesplaat maximaal op spanning.

Bij onderzoek kan de podotherapeut vaak voelen dat de rand van de peesplaat (deze is voelbaar in je voetboog als je je grote teen naar je toe trekt) wat verdikt is en meestal pijnlijk. Vaak is er ook wat vocht aanwezig. Meestal is het begin van de peesplaat, dus het dichtste bij je hiel, het meest gevoelig.

Bij een hielspoor is er sprake van irritatie van de onderkant van het hielbeen. Aan de onderkant van het hielbeen zit een klein uitsteekseltje, het tuber calcaneum, waar ook het beginpunt van de peesplaat is. Het uitsteekseltje kan door overmatige trek groter worden en er kan kalkafzetting aanwezig zijn. Op een röntgenfoto lijkt het dan op een scherpe, naar voren uitstekende punt.

Kan het ook wat anders zijn?

Een andere, vervelende oorzaak van hiel pijn is een beschadiging van de vetkamers. De weefsels aan de onderkant van je voet worden beschermd door een stevige laag vet, het ‘vetpad’. Het vet in deze laag is opgesloten in kleine kamertjes. Deze kamerstructuur lijkt een beetje op een honingraat. Door teveel druk of wrijving of door oorzaken van binnenuit, kunnen de wanden van de vetkamertjes beschadigen. Het vetpad wordt dan steeds dunner. Ter hoogte van de hiel kan dit een pijn geven die lijkt op de pijn van hielspoor. Omdat het vetpad onder de hele voet doorloopt, kan het onder de bal van je voet het gevoel geven dat je op de botjes of kiezels loopt. Ook klagen mensen wel eens over het gevoel dat de sok dubbel lijkt te zitten, terwijl dit dan niet zo blijkt te zijn. Maar daarover in een andere blog meer ;-)

A: normale positie van de vetkamers, B: de vetkamers lijken te worden ‘geplet’ door het bot

En natuurlijk zijn er nog veel andere oorzaken voor hiel pijn, maar komen minder vaak voor.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Eerst bespreken we samen wanneer en hoe de klachten zijn ontstaan. Wat is de mate van pijn, wat zijn precies je activiteiten, welke schoenen draag je, enzovoorts, enzovoorts.

En we kijken nooit alleen naar de plek van de pijn waar je de afspraak voor gemaakt hebt. We beschouwen je lichaam als één geheel. De oorzaak van je hiel pijn kan wel eens van een andere plek in je lichaam vandaan komen. Als voorbeeld noem ik een scheefstand van het bekken. Dus brengen we ook andere klachten in kaart die in je lichaam aanwezig zijn.

Vervolgens onderzoeken we de bewegingsmogelijkheden van je lichaam en onderzoeken we je manier van lopen met behulp van high-speed camera’s. Ook proberen we de diagnose te stellen. Meestal lukt dit goed tijdens het onderzoek en soms is het nodig dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan, bijvoorbeeld het maken van een echo.

Dan is helder geworden wat de pijn veroorzaakt en kunnen we een behandelplan opstellen.

Het behandelplan kan bestaan uit verschillende onderdelen en is afhankelijk van de diagnose en de oorzaak:

  • (sport)schoen advies
  • tijdelijke behandeling met Medical Taping
  • zolen (BORGinsole)
  • oefeningen
  • ondersteuning van de behandeling met compressie sokken
  • belastbaarheidsadviezen (wat is wel en niet verstandig om te doen?)
  • verwijzing naar fysiotherapeut, manueel therapeut, osteopaat ter ondersteuning van de behandeling

Hoe snel ben ik van de pijn af?

Dat verschilt van persoon tot persoon en is vooral afhankelijk van de oorzaak van de hiel pijn.

Bij een beschadiging van de vetkamers is het vaak niet realistisch om te verwachten dat je geheel pijnvrij wordt. Wel kan het draaglijker worden en weet je door de adviezen er beter mee om te gaan.

Bij een hielspoor of peesplaat ontsteking leert de ervaring dat je sneller van de pijn af bent als je snel ingrijpt. Dus als je al lang met de klachten rondloopt, duurt het vaak ook langer om geheel klachtenvrij te raken.

Ook is van belang hoe goed je je aan de adviezen houdt en bijvoorbeeld wat voor werk je doet. Je kunt je voorstellen dat iemand die de hele dag moet lopen en staan, niet in het voordeel is.

Bij het bespreken van jouw behandelplan bespreken we ook wat in jouw specifieke situatie een realistische verwachting is.

Kortom, wees lief voor jezelf en wacht niet al te lang met het laten onderzoeken van de oorzaak van je hiel pijn :-)

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.