Expert Movement



Nog steeds last van je achillespees ???

Nog steeds last van je achillespees ???

Achillespees klachten kennen diverse stadia. Van: ‘Ik kan er wel doorheen lopen hoor’, tot ‘Die bobbel doet geen pijn’ en uiteindelijk ‘Ik kan helaas niet meer hardlopen, dat levert me teveel pijn op’. Of in het ergste geval; een ‘ruptuur’. De achillespees scheurt…

Vaak zijn mensen ook al lang bezig met behandelingen en aan het experimenteren met allerlei schoenen en inleg hakjes.

Waarom is het zo’n lastige klacht?

De achillespees is de grootste pees van ons lichaam. Supersterk daardoor, maar tegelijkertijd ook slecht doorbloedt. Immers, peesweefsel karakteriseert zich door een slechte doorbloeding. Daardoor komen voedingsstoffen moeilijker bij de pees. Bijna automatisch betekent dat dat de genezing ook langzaam gaat.

Over het algemeen wordt ook rust of verandering van activiteit geadviseerd bij de behandeling van deze klacht. En dat is niet ieders sterkste kant ;-)

Van essentieel belang is dat precies achterhaald wordt wat de OORZAAK van de achillespees klacht is. Pas dan kan je iets aan de klacht doen. Het achterhalen van die oorzaak is vaak lastig. Maar bij Expert Movement (Sport-) Podotherapie zijn we daar juist goed in ;-)

Wat is het precies?

Door overbelasting wordt het peesweefsel aangetast. Vaak wordt de term ‘ontsteking’ gebruikt. Eigenlijk is dat geen juiste term. Maar omdat de verschijnselen lijken op ontstekingsverschijnselen (het kan warm, dik en rood worden), wordt deze term toch vaak gebruikt.

De overbelasting kan veroorzaakt worden door interne en externe factoren. Voorbeeld van een externe factor: een te snelle of te zware trainingsopbouw. Of in je nieuwe baan loop je heel veel, terwijl je voorheen je tijd vooral zittend doorbracht. Ook een ander type sportschoen dan je gewend was, kan een voorbeeld zijn van zo’n externe factor.

De overbelasting kan ook worden veroorzaakt door een interne factor. Hierbij kun je denken aan de stand van je voeten, knieën, heupen of rug. Maar ook ‘verkorte’ spieren, zoals de kuitspieren en de hamstrings.

En natuurlijk kan het ook een combinatie zijn van interne en externe factoren.

 

Wat gebeurt er tijdens beweging met de achillespees?

De achillespees helpt samen met de kuitspier mee om je voet omhoog te heffen en je voet te strekken. Er wordt dan meer of minder aan de achillespees getrokken, ‘van boven naar beneden’.

Maar tijdens het lopen en rennen, kantelt ook je hielbeen naar binnen en naar buiten. En de achillespees zit vast aan de achterkant van je hielbeen. Dus de pees gaat bij elke stap ‘van binnen naar buiten’.

Hoe lossen we het op ???

Bij Expert Movement starten we met een gesprek. Hierin brengen we samen zo goed mogelijk in kaart hoe de klacht nu precies heeft kunnen ontstaan. Vervolgens volgt een grondig lichamelijk onderzoek. Dus er wordt niet alleen naar de achillespees gekeken, maar naar alle spieren, gewrichten etc. die bij het bewegen betrokken zijn. Vervolgens filmen we hoe je loopt en rent met behulp van vier high-speed camera’s. Tenslotte bekijken we je schoenen grondig.

Dan is duidelijk geworden wat bij jou precies de oorzaak is van je achillespees klacht. 

Gaat het om teveel ’trek’ op de achillespees of speelt ook het ‘naar binnen en naar buiten’ kantelen van je hielbeen een rol? Of is het een combinatie van factoren?

In veel gevallen kiezen we ervoor om podotherapeutische zolen te maken (BORGinsole), waarin we een hakverhogend effect bij teveel ’trek’ al dan niet kunnen combineren met een corrigerend effect bij het overmatig ‘van links naar rechts’ gaan van je hielbeen.

Het kan ook zijn dat je oefeningen mee krijgt of dat je aanvullend naar de fysiotherapeut/manueel therapeut verwezen wordt. Ook krijg je een persoonlijk schoenadvies; met name bij hardloopschoenen is de ‘drop’ (hakhoogte) van belang en de mate van eventuele ondersteuning die de schoen biedt. Ook krijg je advies over je trainingsschema of beweegschema. Daarnaast kunnen compressie kousen van Herzog ook goed bijdragen aan het oplossen van jouw klacht.

Je ziet: alleen met een hakje kom je er meestal niet.

En als ik er gewoon mee door blijf lopen?

Als de overbelasting door een interne of externe factor aanwezig blijft, dan wordt het peesweefsel steeds ‘slechter’, het degenereert. Uiteindelijk kan het weefsel dermate slecht geworden zijn, dat het scheurt. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze informatie, mail of bel dan gerust!

Don’t let your achilles tendon become your Achilles heel ;-)

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.