Expert Movement



Wat is het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?

Wat is het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut?

‘Ik ben doorverwezen naar de podoloog, dus ik wil een afspraak met je maken’.

In mijn hoofd schieten allerlei gedachten heen en weer terwijl ik de eerste vrije plek in mijn agenda zoek.

‘Neeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!! Pffffffff……….

PODOTHERAPEUT, PODOTHERAPEUT, PODOTHERAPEUT.

Zal ik er wat van zeggen???

Nee, nee, nee, staat zo raar, direct bij het eerste contact.

Laat maar zitten…, komt wel.

Misschien.’ 

Dusss…. Het lijkt wel mijn eigen frustratie!?! Nou, een beetje wel. Deze spraakverwarring komt veel voor en geregeld krijg ik er ook vragen over. Tijd om het eens haarfijn uit de doeken te doen ;-)

Beroepstitel

Het beroep ‘podoloog’ is een vrij beroep. De titel ‘podoloog’ is dan ook niet beschermd. Helaas mag iedereen die dat zou willen, zich dus ‘podoloog’ noemen. De podoloog valt onder het Ministerie van Economische Zaken.

De Stichting LOOP (beroepsvereniging podologen) maakt onderscheid tussen een ‘podoloog’ en een ‘register podoloog’. Sommige register podologen hebben een scholingsmodule op HBO-niveau gevolgd. Deze opleiding kent geen toelatingseisen en is dan ook niet zodanig geaccrediteerd door het Ministerie van Onderwijs, dat de cursisten een BHS titel (Bachelor of Health Science) mogen voeren na afloop van de scholingsmodule.

De titel ‘podotherapeut’ is wel beschermd. De opleidingstitel is vastgelegd in artikel 34 van de Wet BIG. ‘Het is degene die de beroepstitel niet toekomt, verboden deze titel (podotherapeut) te voeren.’ (bron: Wet BIG, artikel 34, lid 4). De podotherapeut valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wanneer mag je jezelf ‘podotherapeut’ noemen?

Als je de 4-jarige HBO-opleiding podotherapie hebt afgerond en het diploma hebt ontvangen. De titel die gebruikt wordt is BHS (Bachelor of Health Science).

Daarnaast kennen we nog de specialisaties ‘sport podotherapeut’ en ‘diabetes podotherapeut’. Om deze specialisaties te kunnen behalen, moet je al podotherapeut zijn en volg je de 2-jarige post-HBO opleiding. Deze opleiding wordt afgesloten met een diploma.

Blijf je als podotherapeut altijd bevoegd?

Nee, je bent verplicht om je in te schrijven in het ‘Kwaliteitsregister Paramedici’ en voldoende accreditatie punten te behalen per accreditatie periode van vijf jaar. De accreditatie punten zijn te behalen door het volgen van relevante cursussen.

Daarnaast moet je voldoen aan een uren-criterium. Met andere woorden, je moet kunnen aantonen dat je aan een minimum aantal uren werken met cliënten per vijf jaar komt.

Waar is de podotherapeut in gespecialiseerd?

De podotherapeut is vooral gespecialiseerd in het analyseren van het bewegen. De podotherapeut beschouwt het lichaam daarom altijd als één geheel; je loopt immers niet alleen met je voeten. Je hebt daar ook je benen bij nodig en zelfs je armen helpen mee! Dus kom je bij ons met een voet klacht, dan wordt het hele lichaam, de hele ‘keten’, geanalyseerd. Hierdoor kan het beste resultaat worden bereikt.

Je kunt dan ook niet alleen met voet klachten bij de podotherapeut terecht, maar ook met klachten aan benen, knieën, heupen of rug. Kortom, het bewegingsapparaat. Dit geldt zowel voor volwassenen als kinderen, maar ook zijn podotherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met reuma en diabetes of een oncologische achtergrond.

En steeds vaker zien we dat mensen de podotherapeut preventief raadplegen.

En waar is Expert Movement (Sport-) Podotherapie in gespecialiseerd?

Behalve alle normale podotherapeutische vaardigheden, kunnen we bij Expert Movement de bewegingen uitermate precies analyseren. Omdat er vier high-speed camera’s gebruikt worden, zijn de bewegingsanalyses van hoog niveau. Op deze manier kan elke beweging vanuit een ander oogpunt bekeken worden en zijn ook de kleinste details waarneembaar. Hierdoor zijn we in staat om een uiterst functionele zool te vervaardigen; de BORGinsole. Deze wordt 3 D vervaardigd en het materiaal kan worden gewassen in de wasmachine. Zeer hygiënisch dus.

Daarnaast beschikt Expert Movement over de specialisatie ‘sport podotherapie’. De meest voorkomende sporters die Expert Movement raadplegen zijn hardlopers/atleten, voetballers, handballers, wielrenners en wandelaars. Zowel op recreatief niveau maar ook op prof/betaald niveau.

Dus je ziet, het beroep van de podotherapeut is vooral super interessant en ik vind het een voorrecht om een podotherapeut en sport podotherapeut te zijn.

En nu houd ik er over op ;-)

Wil je zelf ervaren hoe we bij Expert Movement werken? Maak dan zelf een afspraak in de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.