Expert MovementAchillespees

Ontsteking achillespees

Welke klachten? 

Een zeurende, soms stekende pijn aan de pees die de kuitspier verbindt met de hiel van de voet. In het begin meestal alleen in de ochtend aanwezig (de eerste stappen uit bed) of wanneer je een tijdje hebt gezeten. De eerste stappen zijn dan pijnlijk en daarna heb je het gevoel dat je ‘er doorheen’ kan lopen. Wanneer de aandoening onbehandeld blijft, komt de pijn ook tijdens activiteit/sport, maar is daarna weg. Nog later in het proces gaat de pijn niet meer over na activiteit/sport en is dan pas de volgende dag weg. Uiteindelijk blijft de pijn, ook in rust. Soms is de pees dikker dan normaal.

Wat is het? 

De achillespees is de pees waarmee je kuitspier vast zit aan je voet. Door verschillende oorzaken kan deze pees overbelast raken en ontstaat er een ontstekingsachtig proces. De oorzaken kunnen van buitenaf komen maar ook van binnenuit. Denk aan (plotseling) meer gaan sporten, werk waarbij je veel moet lopen en/of staan, een verkeerde voetstand of ongeschikt schoeisel.

De pees is door één of meerdere oorzaken geïrriteerd geraakt en geeft pijn. Indien je deze klacht onbehandeld laat, kan het weefsel van de pees blijvend veranderen en verslechteren. Dit maakt de achillespees zwakker.

Afbeelding: hierbij zijn de klachten zijn meestal aanwezig bij het bovenste rode rondje.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en stelt een behandelplan op. Wanneer een verkeerde stand van het lichaam de oorzaak is, worden er vaak BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt. In afwachting van het gereed zijn van de zolen, kan het zinvol zijn om een taping aan te brengen. Ook een goed (sport)schoenadvies is van belang en krijg je oefeningen mee die het herstel kunnen bevorderen. Daarnaast krijg je advies over hoe om te gaan met deze klacht, zodat je zo snel mogelijk weer kan sporten, werken en bewegen.

Bij deze klacht wordt er vaak samengewerkt met de fysiotherapeut of ben je door de fysiotherapeut doorverwezen naar de podotherapeut.

Lees ook de blog over dit onderwerp.

Ontsteking van de aanhechting van de achillespees

Welke klachten? 

Een zeurende, soms stekende pijn aan de achterkant van de hiel. In het begin meestal alleen in de ochtend aanwezig (de eerste stappen uit bed) of wanneer je een tijdje hebt gezeten. De eerste stappen zijn dan pijnlijk en daarna heb je het gevoel dat je ‘er doorheen’ kan lopen. Wanneer de aandoening onbehandeld blijft, komt de pijn ook tijdens activiteit/sport, maar is daarna weg. Nog later in het proces gaat de pijn niet meer over na activiteit/sport en is dan pas de volgende dag weg. Uiteindelijk blijft de pijn, ook in rust. De druk van de schoen of aanraking kan ook pijn opleveren. De pijnlijke plek kan ook dik zijn.

Wat is het? 

De achillespees is de pees waarmee je kuitspier vast zit aan je voet. Door verschillende oorzaken kan deze pees overbelast raken en ontstaat er een ontstekingsachtig proces. De oorzaken kunnen van buitenaf komen maar ook van binnenuit. Denk aan (plotseling) meer gaan sporten, werk waarbij je veel moet lopen en/of staan, een verkeerde voetstand of ongeschikt schoeisel.

De aanhechting van de pees aan het hiel bot is door één of meerdere oorzaken geïrriteerd geraakt en geeft pijn. Indien je deze klacht onbehandeld laat, kan het weefsel van de pees blijvend veranderen en verslechteren.

Afbeelding: hierbij zijn de klachten zijn meestal aanwezig bij het onderste rode rondje.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en stelt een behandelplan op. Wanneer een verkeerde stand van het lichaam de oorzaak is, worden er vaak BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt. In afwachting van het gereed zijn van de zolen, kan het zinvol zijn om een taping aan te brengen. Ook een goed schoenadvies is van belang en krijg je oefeningen mee die het herstel kunnen bevorderen. Daarnaast krijg je advies over hoe om te gaan met deze klacht, zodat je zo snel mogelijk weer kan sporten, werken en bewegen.

Bij deze klacht wordt er vaak samengewerkt met de fysiotherapeut of ben je door de fysiotherapeut doorverwezen naar de podotherapeut.

Lees ook de blog over dit onderwerp.

Rest klachten na behandeling voor een gescheurde achillespees (ruptuur)

Welke klachten? 

Als de achillespees gescheurd is geweest, dan ben je meestal geopereerd om dit te verhelpen of heb je een tijdje in het gips gezeten. Vervolgens krijg je meestal begeleiding van een fysiotherapeut om te revalideren. Ondanks alles kan het soms zijn dat je nog niet alle bewegingen goed kan maken of pijn houdt bij bepaalde bewegingen of activiteiten. Dit kan pijn of stijfheid zijn.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak van de klachten is. Soms is er een andere voetstand ontstaan. Deze kan mogelijk gecorrigeerd worden of gecompenseerd met behulp van een BORGinsole podotherapeutische zool. Ook krijg je een goed (sport)schoenadvies. Indien nodig vindt er overleg plaats met de behandelend fysiotherapeut of een terug verwijzing naar de fysiotherapeut of andere behandelaar.