Expert MovementAchterkant hiel

Slijmbeurs ontsteking (bursitis retrocalcanea)

Welke klachten? 

Een stekende, drukkende pijn, waarbij de huid op die plek soms ook verdikt is en rood wordt. Het kan lijken alsof er een bobbel zit. Het aanraken van de plek is pijnlijk en ook de druk van de schoen op die plek is pijnlijk.

Wat is het? 

Aan de achterkant van de hiel zijn verschillende slijmbeurzen (bursa) aanwezig. Een slijmbeurs heeft als functie het bot of een pees te beschermen tegen druk of wrijving. Wanneer alles normaal is, zul je de slijmbeurs niet kunnen voelen. Als er echter teveel druk of wrijving is, dan gaat de slijmbeurs zich vullen met vocht. Dit gebeurt om het bot of de pees te beschermen. Op dat moment spreken we van een slijmbeurs ontsteking. Een oppervlakkig gelegen slijmbeurs ontsteking kan aanvoelen als een gezwollen kussentje (denk aan bubbeltjes plastic). Een dieper gelegen slijmbeurs is niet gemakkelijk zelf te voelen als een kussentje, maar geeft wel pijn. Wanneer de druk of wrijving weggenomen wordt, zal het aanwezige vocht in de slijmbeurs weer verdwijnen.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak van het ontstaan van de klacht is. Is er overmatige druk of wrijving? Van de schoen? Vanuit het lichaam? Aan de hand van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld.

Om snelle verlichting te brengen, kan de pijnlijke plek met vilt ‘druk vrij’ gelegd worden. De druk van buitenaf komt dan als eerste op het vilt terecht en niet op de pijnlijke plek. Wanneer de schoen de oorzaak is, krijg je advies over welke schoenen dan wel geschikt zijn. Soms krijgt de schoen een kleine aanpassing. Komt de oorzaak van binnenuit (verkeerde stand)? Dan worden er meestal BORGinsole podotherapeutische zolen voor je gemaakt. Indien nodig worden er oefeningen meegegeven die het herstel bevorderen.  Door de genomen maatregel(en) neemt de druk/wrijving af en zal de slijmbeurs weer zijn normale vorm aannemen en verdwijnt de pijn.

Ziekte van Sévèr (alleen bij kinderen)

Welke klachten? 

Een stekende, zeurende pijn aan de achterkant (en soms doortrekkend naar de onderkant) van de hiel. Met name na activiteit (buiten spelen, sporten), maar ook bij traplopen kan de pijn aanwezig zijn. Sommige kinderen gaan de hiel ontzien door anders te gaan lopen of op hun tenen te gaan lopen.

De klacht komt meer bij jongens dan bij meisjes voor, vaker bij actieve kinderen en de leeftijd ligt gemiddeld tussen de 10 en 16 jaar.

Wat is het? 

De groeischijf aan de achterkant van de hiel is geïrriteerd geraakt. Door het groeien van het skelet, kan er teveel trek op de aanhechting van de achillespees op het hielbeen ontstaan. De kuitspieren zijn dan nog niet volledig op rek en geven dus extra tractie aan het hielbeen. Daarnaast kan het zijn dat de voetstand aanleiding geeft voor extra tractie aan het hiel bot.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut doet onderzoek naar de oorzaak van de klacht. Is de verkeerde voetstand de oorzaak? Misschien sport het kind op hoog niveau? In elk geval is een goed (sport)schoenadvies belangrijk en meestal worden er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt om de voetstand te corrigeren en het hiel bot te ontlasten. Ook worden er oefeningen meegegeven die het herstel bevorderen. Soms is het nodig om de intensiteit van het sporten wat te verlagen of beter te verdelen. Indien nodig wordt er samengewerkt met een fysiotherapeut. Dit betreft meestal het rekken van de kuitspieren en de hamstrings (spieren achterkant bovenbenen).

Lees ook het blog op deze website over dit onderwerp.

Ontsteking aanhechting achillespees

Welke klachten? 

Een zeurende, soms stekende pijn aan de achterkant van de hiel. In het begin meestal alleen in de ochtend aanwezig (de eerste stappen uit bed) of wanneer je een tijdje hebt gezeten. De eerste stappen zijn dan pijnlijk en daarna heb je het gevoel dat je ‘er doorheen’ kan lopen. Wanneer de aandoening onbehandeld blijft, komt de pijn ook tijdens activiteit/sport, maar is daarna weg. Nog later in het proces gaat de pijn niet meer over na activiteit/sport en is dan pas de volgende dag weg. Uiteindelijk blijft de pijn, ook in rust. De druk van de schoen of aanraking kan ook pijn opleveren. De pijnlijke plek kan ook dik zijn.

Wat is het? 

De achillespees is de pees waarmee je kuitspier vast zit aan je voet. Door verschillende oorzaken kan deze pees overbelast raken en ontstaat er een ontstekingsachtig proces. De oorzaken kunnen van buitenaf komen maar ook van binnenuit. Denk aan (plotseling) meer gaan sporten, werk waarbij je veel moet lopen en/of staan, een verkeerde voetstand of ongeschikt schoeisel.

De aanhechting van de pees aan het hiel bot is door één of meerdere oorzaken geïrriteerd geraakt en geeft pijn. Indien je deze klacht onbehandeld laat, kan het weefsel van de pees blijvend veranderen en verslechteren.

De pijn is meestal aanwezig ter hoogte van het onderste, rode gebied op de afbeelding.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en stelt een behandelplan op. Wanneer een verkeerde stand van het lichaam de oorzaak is, worden er vaak BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt. In afwachting van het gereed zijn van de zolen, kan het zinvol zijn om een taping aan te brengen. Ook een goed schoenadvies is van belang en krijg je oefeningen mee die het herstel kunnen bevorderen. Daarnaast krijg je advies over hoe om te gaan met deze klacht, zodat je zo snel mogelijk weer kan sporten, werken en bewegen.

Bij deze klacht wordt er vaak samengewerkt met de fysiotherapeut of ben je door de fysiotherapeut doorverwezen naar de podotherapeut.

Haglundse exostose (botvorming achterkant hiel)

Welke klachten?

Er zit een bult op de achterkant van je hiel. Deze bult kan gevoelig zijn, een stekende pijn geven en soms warm en dik worden. De druk van een schoen is vaak pijnlijk en doet de klachten verergeren.

Wat is het?

Er is extra bot ontstaan op de achterkant van het hielbeen. Het is een uiting van een irritatie. Er kan sprake zijn van een te hoge druk van de schoen, maar ook kan de irritatie ontstaan door een te grote trekkracht van de achillespees. Het komt vaker voor bij holle voeten.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van de klachten en stelt een behandelplan op. Het behandelplan kan bestaan uit rekoefeningen, het aanbrengen van een ontlastende vilttherapie, het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen bij een afwijkende voetstand en/of een schoenaanpassing. Het schoenadvies is bij deze klacht een belangrijk onderdeel van het behandelplan.

Soms wordt deze klacht operatief verholpen. Dit wordt alleen gedaan als niet-operatieve behandelingen geen goed en blijvend resultaat opleveren.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.