Expert MovementBinnenkant van de voet

Peesplaat ontsteking (fasciitis plantaris)

Welke klachten?

Een zeurende, soms stekende pijn die geleidelijk ontstaat en verergerd. De pijn kan vanuit het midden van de hiel tot aan het eind van de voorvoet aanwezig zijn. Meestal concentreert de pijn zich in de voetboog, zijkant voet richting binnen enkel en hiel. De eerste stappen zijn het pijnlijkst; uit bed en na een tijdje zitten weer opstaan. Wanneer je veel moet lopen en staan, neemt de pijn gedurende de dag weer toe. Soms moeten mensen echt even gaan zitten omdat de pijn te erg wordt.

Wat is het?

De peesplaat begint aan de onderkant van de hiel en loopt door tot het einde van de voorvoet. Het is een stevige plaat bindweefsel die heel sterk is en helpt bij het afwikkelen van de voet.

Door een verkeerde stand van voeten of lichaam, verkeerd schoeisel, verandering of toename in activiteiten, kan deze klacht ontstaan. Het weefsel van de peesplaat is geïrriteerd geraakt en vertoont ontstekingsachtige verschijnselen. Echo onderzoek laat zien dat de peesplaat vaak wat dikker is tijdens zo’n proces.

Deze klacht kan langdurig hinder geven, dus is het verstandig om niet te lang te wachten met het starten van een behandeling.

 

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van het ontstaan van de klachten en stelt vervolgens een behandelplan op.

Om de pijn direct wat draaglijker te maken, kan de voet worden ingetapet. Meestal is het nodig om BORGinsole podotherapeutische zolen te gaan dragen. Ook krijg je tips en adviezen over hoe je het beste met deze klacht om kan gaan en krijg je een (sport)schoenadvies. Soms is het nodig dat er wordt samengewerkt met een fysiotherapeut of een andere behandelaar.

Lees ook het blog op deze website over dit onderwerp.

Peesontsteking (tendinopathie m.tibialis posterior)

Welke klachten?

Een zeurende, soms stekende pijn ter hoogte van de voetboog en binnen enkel. In een later stadium kan het opvallen dat de voetboog lager wordt; alsof de voetboog de grond kan raken. De pijn kan je opwekken door een paar keer achter elkaar op de tenen te gaan staan.

Wat is het?

In de beginfase is de peesschede geïrriteerd. De peesschede is een soort omhulsel van de pees zelf. Later kan de pees ook geïrriteerd of beschadigd raken. De taak van deze pees is o.a. om de voetboog in stand te houden.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoek wat de oorzaak is van het ontstaan van de klachten en stelt vervolgens een behandelplan op. Afhankelijk van het stadium van de klacht, wordt er een schoenadvies gegeven, krijg je oefeningen mee, kan de voet getapet worden en/of worden er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt om de voetstand te corrigeren. Wanneer de voet gecorrigeerd kan worden, kan de pees tot rust komen en zullen de klachten afnemen.

Bij deze klacht is het soms nodig om samen te werken met een fysiotherapeut of is het verstandig om advies van een orthopeed te vragen.

Knobbel of meerdere knobbeltjes (De ziekte van Ledderhose)

Welke klachten?

Wanneer je één of meerdere verdikkingen of knobbel(s) aan de rand van de peesplaat hebt (voelbaar in de voetboog), is dit niet altijd pijnlijk. Wanneer je precies op zo’n bobbel staat, kan het wel hinderlijk zijn. De bobbeltjes zijn vaak rond van vorm; als een kleine knikker.

Wat is het?

De ziekte van Ledderhose. Er is sprake van verharding van het bindweefsel in de voet en meestal de peesplaat. Het kan geen kwaad, maar je kunt wel hinder van de bobbels hebben. De aandoening is verwant aan de ziekte van Dupuytren in de handen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Meestal worden er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt die als doel hebben de druk beter te verdelen. Er worden uitsparingen in de zolen gemaakt ter hoogte van de knobbels. Wanneer de knobbels in aantal of grootte toenemen, is het mogelijk de opmaak van de zolen aan te passen.

Pijnlijk botuitsteeksel

Welke klachten?

Drukkende of stekende pijn bij druk (van bijvoorbeeld een schoen) van buitenaf op de voet. Soms is de plek rood, warm en dik.

Wat is het?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een pijnlijk botuitsteeksel. De voet kan van stand veranderen waardoor een normaal uitsteeksel van het bot dat voorheen geen klachten gaf, nu zodanig gepositioneerd is dat je er last van krijgt. Het uitsteeksel duwt bijvoorbeeld tegen de schoen aan. Soms ontstaat er een slijmbeursontsteking.

Bij kinderen/jongeren in de groei kan de groeischijf van het bot pijn geven.

 

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van het ontstaan van de klachten en stelt vervolgens een behandelplan op. Meestal kan de voetstand met BORGinsole podotherapeutische zolen zodanig gecorrigeerd worden, dat het botuitsteeksel geen last meer geeft. Soms is een tijdelijke behandeling met druk ontlastend vilt een oplossing of wordt er een kleine aanpassing in de schoen gemaakt. Daarnaast ontvang je een goed schoenadvies.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.