Expert Movement



Grote teen

Schuine stand (hallux valgus)

Welke klachten?

Het valt je op dat de grote teen scheef staat of steeds schever gaat staan. De grote teen wijst dus meer richting de tweede teen. Soms drukt de grote teen de tweede teen weg, of gaat over of onder de tweede teen zitten. Het grote teen gewricht wordt vaak anders van vorm of er ontstaat een knobbel op. Deze knobbel wordt een bunion genoemd. Vaak gaat de teen ook wat naar binnen draaien, waardoor ook de nagel anders komt te staan.

Bij deze schuine stand van de grote teen kun je last hebben van diverse klachten:

  • pijn aan de tenen omdat deze tegen elkaar aanwrijven. Ook kunnen er eeltplekjes of likdoorns ontstaan.
  • pijn aan de gewrichtjes van de teen. Doordat de gewrichten door de scheefstand op een andere manier belast worden, kan er pijn ontstaan.
  • een instabiel gevoel in de voet of teen. De grote teen heeft een belangrijke functie bij het lopen en staan. Deze functie is nu verstoord geraakt en kan daardoor een instabiel gevoel geven.
  • pijn aan het gewricht van de tweede teen (gewricht tussen het middenvoetsbeentje en de tweede teen). Doordat de grote teen niet meer goed functioneert, raakt het gewricht van de tweede (en soms derde teen) overbelast. Hierdoor kan pijn ontstaan.
  • slijmbeursontsteking aan het grote teen gewricht. Doordat er een vaak grote knobbel aan de zijkant van het grote teen gewricht is ontstaan, duwt de schoen teveel op die plek en kan er een slijmbeursontsteking ontstaan. Vaak is er dan sprake van een stekende pijn en kan er ook warmte en zwelling zijn. Als je er voorzichtig met je vinger op duwt, lijkt het alsof je op ‘bubbeltjes plastic’ duwt.
  • nagelklachten; nagels kunnen in gaan groeien of er kan een schimmelinfectie ontstaan.
  • vermoeidheidsklachten.
  • pijn aan enkels, knieën, heupen of rug. Doordat de voet niet meer goed functioneert, zullen andere delen van het lichaam harder moeten werken en kunnen daar klachten ontstaan.

Wat is het?

De grote teen sluit niet meer goed aan op het middenvoetsbeentje. Het middenvoetsbeentje kan meer naar buiten zijn gaan staan, waardoor de grote teen een andere positie heeft gekregen. Door de veranderde positie ontstaat er vaak meer druk van de schoen, waardoor de bunion ontstaan kan.

Een hallux valgus ontstaat gemakkelijker bij mensen met soepele voeten, platvoeten, artrose (slijtage) en bij sommige vormen van reuma. Verkeerd schoeisel kan ook een oorzaak zijn.

 

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Allereerst scheppen we duidelijkheid over wat bij jou precies de oorzaak is van het ontstaan van de hallux valgus. Afhankelijk daarvan wordt het behandelplan opgesteld.

Het doel van de podotherapeutische behandeling kan gericht zijn op pijnvermindering, preventief door het tot stilstand brengen van verergering van de stand en het voorkomen van of uitstellen van een operatie.

Onderdelen van het behandelplan kunnen zijn:

  • tips over de belastbaarheid, toegespitst op jouw belasting of sport
  • taping
  • schoenadvies
  • schoenaanpassing
  • oefeningen
  • het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen
  • het maken van een siliconen orthese (corrigerende/beschermende teenspreider)
  • inschakelen van een extra behandelaar (bijvoorbeeld een fysiotherapeut)

Stijve teen (hallux limitus of hallux rigidus)

Welke klachten?

Een stijf gevoel of pijn in het grote teen gewricht bij het afwikkelen van de voet. Maar ook bij traplopen of bij het sporten kan het problemen geven. Ook kun je merken dat je je voet op een andere manier neer gaat zetten om de pijn te ontzien. Schoenen met een slap buigpunt, verergeren de klachten.

Wanneer het gewricht helemaal niet meer kan buigen, dan is het gewricht vergroeid en geeft het vaak ook geen pijn meer.

Wat is het?

Door beschadiging van het kraakbeen van het grote teen gewricht, is er slijtage (artrose) ontstaan in het gewricht. Dit kan komen doordat je je teen ooit flink gestoten hebt, er iets zwaars op is gevallen, als gevolg van een hallux valgus of een vorm van reuma komen.

Het grote teen gewricht kan dan niet meer goed buigen. Het buigen is essentieel voor het lopen en rennen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

Als het gewricht eenmaal niet meer goed kan buigen, dan kan er niet voor gezorgd worden dat het gewricht weer wel kan gaan buigen. Wat kan er dan wel?

Onderzocht moet worden of je lichaam ‘compensatie mechanismen’ toe is gaan passen (andere manieren van bewegen om het gewricht te ontzien). Deze compensatie mechanismen kunnen leiden tot overbelasting van andere delen van je voet en lichaam.

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van dit probleem, krijg je een goed schoenadvies, uitleg over de belastbaarheid en vaak worden er BORGinsole podotherapeutische zolen aangemeten. Soms is het nodig om een andere behandelaar in te schakelen.

Op dit moment wordt een behandeling met een ‘kunst gewricht’ in Nederland nog niet breed toegepast.

Likdoorn, eksteroog, eeltpit, overmatige eeltvorming

Welke klachten?

Een drukkend tot pijnlijk, stekend gevoel. Vaak erger bij het dragen van schoenen. Behalve aan je grote teen, kunnen ze ook bij de hiel, de bal van de voet en aan de kleinere tenen en soms onder de nagel voorkomen.

Wat is het?

Eelt is in principe een normale en nuttige bescherming van de huid. Maar bij teveel druk of wrijving, wil de huid jouw voet beschermen en gaat teveel eelt aanmaken.

Teveel druk of wrijving kan veroorzaakt worden door schoenen, maar ook door de manier waarop je loopt, overbelasting of door overgewicht.

Wanneer de oorzaak aanwezig blijft, zal het eelt steeds dikker worden. Vaak ontstaat er een harde kern in het eelt. Deze harde kern wordt een likdoorn genoemd. Een ‘eksteroog’ of ‘eeltpit’ zijn ook veelgebruikte termen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De oorzaak van het ontstaan van de likdoorn moet achterhaald worden. Waar komt die hoge druk en/of wrijving vandaan? Als we dit weten, dan weten we ook wat er aan gedaan kan worden. Onderdeel van het behandelplan kan een schoenadvies zijn, een huidverzorgingsadvies, het verwijderen van de likdoorn(s), maar ook het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen of een siliconen orthese. Hiermee kan de druk/wrijving verminderd worden en indien nodig de bewegingen van de voeten gecorrigeerd worden.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.