Expert MovementKleinere tenen

Over of onder elkaar liggende tenen (infra- of supraductus stand)

Welke klachten? 

Meestal is er een drukkende pijn aan de tenen, kan de huid kapot gaan of ontstaat er eeltvorming en/of likdoorns. Ook kan er een huidschimmel (mycose) ontstaan doordat er weinig ruimte is tussen de tenen.

Maar ook staan en lopen kan minder gemakkelijk gaan of pijnlijk zijn, omdat de tenen niet goed meehelpen bij het ‘dragen’ van de voet. De balans is dan verstoord. Ook kunnen er problemen zijn bij het dragen van schoenen; de tenen passen dan niet goed in de schoen.

Wat is het? 

De tenen kunnen door verschillende oorzaken over of onder elkaar komen te liggen. Het kan aangeboren zijn, erfelijkheid kan een rol spelen, het dragen van verkeerde schoenen of in combinatie met een hallux valgus voorkomen.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

Onderzocht wordt wat precies de oorzaak is van de afwijkende teen stand en of de teen/tenen nog corrigeerbaar zijn. Afhankelijk hiervan zijn er verschillende behandelmogelijkheden.

Er kan een siliconen orthese gemaakt worden die de tenen corrigeert (indien mogelijk) en zorgt dat de tenen onderling geen hinder veroorzaken. BORGinsole podotherapeutische zolen zijn nodig als de oorzaak van de afwijkende tegenstand in de voet ligt. Ook kan een behandeling met tape of oefeningen zinvol zijn.

Klauwende tenen of hamer tenen

Welke klachten? 

Meestal is er een drukkende pijn aan de toppen van de tenen, kan de huid bovenop de tenen kapot gaan of ontstaat er eeltvorming en/of likdoorns.

Maar ook staan en lopen kan minder gemakkelijk gaan of pijnlijk zijn, omdat de tenen niet goed meehelpen bij het ‘dragen’ van de voet. De balans is dan verstoord. Ook kunnen er problemen zijn bij het dragen van schoenen; de bovenkant van de tenen schuren tegen het ‘plafond’ van de schoen.

Wat is het? 

Klauw- of hamertenen komen vaker voor bij een holle voet. Maar ook bij sommige vormen van reuma, artrose (slijtage) of als gevolg van het dragen van te kleine schoenen.

De botjes van de tenen liggen niet meer mooi in één lijn.

 

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

Onderzocht wordt wat precies de oorzaak is van de afwijkende teen stand en of de teen/tenen nog corrigeerbaar zijn. Afhankelijk hiervan zijn er verschillende behandelmogelijkheden.

Er kan een siliconen orthese gemaakt worden die de tenen corrigeert (indien mogelijk) en zorgt voor een betere drukverdeling. BORGinsole podotherapeutische zolen zijn nodig als de oorzaak van de afwijkende tegenstand in de voet ligt. Een goed schoenadvies is erg belangrijk bij deze klacht en aanvullend kunnen oefeningen zinvol zijn.

‘Aan elkaar’ zittende tenen (syndactylie, zwemmerstenen, webbed toes)

Welke klachten? 

Meestal geeft syndactylie geen pijn klachten. Soms vinden mensen het cosmetisch storend. Het kan ook voorkomen aan de vingers.

Wat is het? 

Tijdens de zwangerschap moeten de tenen en de vingers van de baby zich van elkaar gaan scheiden. Soms gebeurt dat niet en spreken we van syndactylie. Meestal zit alleen de huid (gedeeltelijk of helemaal) ‘aan elkaar’, maar soms zijn er problemen met het bot. Syndactylie kan een op zichzelf staande aandoening zij, maar soms is het onderdeel van een ziekte zoals het Apert Sydroom of het Poland Syndroom.

 afbeelding: Wikipedia

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

Aan syndactylie op zich kan de podotherapeut niets doen.

Mocht de syndactylie hinder opleveren aan andere tenen, dan kan het maken van een siliconen orthese een oplossing zijn. Wanneer je looppatroon niet efficiënt is, kunnen we BORGinsole podotherapeutische zolen aanmeten.

Tintelingen, doof gevoel (neuroom)

Welke klachten?

Vaak is er sprake van een tintelend of doof gevoel in de de tenen en meestal ook in de voorvoet. Ook dan de plek ‘raar’ aanvoelen als je er overheen wrijft. Smalle schoenen kunnen de klacht verergeren of je hebt het gevoel dat je je veters los moet maken.

Wat is het?

Tussen de middenvoetsbeentjes bevinden zich o.a. zenuwen. Doordat de voetstand veranderd, door het dragen van ongeschikte schoenen of andere oorzaken, kunnen deze zenuwen geïrriteerd raken. Als de situatie voortduurt, kan de zenuw uiteindelijk wat verdikt raken en beklemd komen te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.

Het meest voorkomend is een beklemming van de zenuw tussen het derde en het vierde middenvoetsbeentje. In dat geval noemen we dat een Mortons neuroom, naar de naam van de ‘ontdekker’ van deze aandoening. Dit kan een doof gevoel in de tenen geven. Hetzelfde gevoel kan in de bal van de voet aanwezig zijn.

Soms kunnen tenen doof aanvoelen tijdens of na een hernia.

 

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt waardoor deze klacht is ontstaan en stelt een behandelplan op. Dit kan bestaan uit oefeningen, het aanmeten van een siliconen orthese of het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen. Daarnaast krijg je een schoenadvies en tips en adviezen over hoe je het beste met de klacht om kunt gaan.

Soms is het nodig om samen te werken met een fysiotherapeut.

Likdoorn, eksteroog, eeltpit, overmatige eeltvorming

Welke klachten?

Een drukkend tot pijnlijk, stekend gevoel. Vaak erger bij het dragen van schoenen. Behalve aan je grote teen, kunnen ze ook bij de hiel, de bal van de voet en aan de kleinere tenen en soms onder de nagel voorkomen.

Wat is het?

Eelt is in principe een normale en nuttige bescherming van de huid. Maar bij teveel druk of wrijving, wil de huid jouw voet beschermen en gaat teveel eelt aanmaken.

Teveel druk of wrijving kan veroorzaakt worden door schoenen, maar ook door de manier waarop je loopt, overbelasting of door overgewicht.

Wanneer de oorzaak aanwezig blijft, zal het eelt steeds dikker worden. Vaak ontstaat er een harde kern in het eelt. Deze harde kern wordt een likdoorn genoemd. Een ‘eksteroog’ of ‘eeltpit’ zijn ook veelgebruikte termen.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De oorzaak van het ontstaan van de likdoorn moet achterhaald worden. Waar komt die hoge druk en/of wrijving vandaan? Als we dit weten, dan weten we ook wat er aan gedaan kan worden. Onderdeel van het behandelplan kan een schoenadvies zijn, een huidverzorgingsadvies, het verwijderen van de likdoorn(s), maar ook het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen of een siliconen orthese. Hiermee kan de druk/wrijving verminderd worden en indien nodig de bewegingen van de voeten gecorrigeerd worden.

Kloofjes tussen de tenen (mycose, ‘zwemmerseczeem’, huidschimmel)

Welke klachten? 

Je ziet kleine kloofjes tussen de tenen waarbij de huid vaak wit en verweekt eruit ziet. Er kan sprake sprake zijn van jeuk (maar heel vaak niet!), het rood worden van de omliggende huid en/of vorming van blaasjes. Deze lijken op hele kleine blaartjes. Soms is er sprake van een onaangename geur. Deze verschijnselen kunnen ook op andere delen van de voeten aanwezig zijn. Soms zijn ook de nagels aangedaan; dan zie je gele, witte of zwarte plekken in de nagel en/of is de nagel dik en brokkelig.

Wat is het? 

De klachten worden veroorzaakt door een schimmel. Dit type schimmel gedijt het beste in een warme en vochtige omgeving. Niet ademend schoeisel of synthetische sokken kunnen bijdragen aan deze warme en vochtige omgeving, maar ook ‘zweetvoeten’ hebben sneller last van een schimmel. Daarom wordt deze aandoening ook vaker bij pubers gezien.

Deze aandoening kan besmettelijk zijn waardoor het gemakkelijk verspreid wordt.

Mensen die een aandoening hebben waarbij het immuunsysteem betrokken is, of medicijnen gebruiken die van invloed zijn op het immuunsysteem, kunnen ook gemakkelijker een huidschimmel krijgen.

Wat kan Expert Movement voor je doen? 

Advies geven over welk materiaal het beste geschikt is voor schoenen en sokken en advies geven over welke zelfzorgmiddelen het meest geschikt zijn. Daarbij moet niet alleen de huid behandeld worden, maar ook de sokken en de schoenen. Mocht er ook sprake zijn van schimmel in de nagel, dan moet dit ook behandeld worden. Het is belangrijk om al deze factoren aan te pakken volgens een zeer geregeld schema en vaak voor langere tijd. Doe je dit niet, dan krijg je de aandoening snel weer terug en is al je moeite voor niets geweest.

Soms is het nodig om door te verwijzen naar de huisarts of specialist als er sprake is van een onderliggende aandoening, specifiek medicijngebruik of als zelfzorgmiddelen niet voldoende zijn. Daarnaast kan een samenwerking met een pedicure ook een goede aanvulling zijn.

Vermoeidheid / kramp

Welke klachten?

Kramp in de tenen ontstaat meestal in rust. Een vermoeid gevoel treedt meestal op tijdens of na activiteit. Met stevige schoenen heb je vaak minder snel last. Open schoenen of slippers versnellen het ontstaan van de klachten.

Wat is het?

De oorzaak van deze klacht kan zeer divers zijn en het gaat te ver om hier alle oorzaken te behandelen. Meestal veroorzaakt de stand van het lichaam een overbelasting van één of meer onderdelen van de voet.

Wat kan Expert Movement voor je doen?

De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van het ontstaan van de klachten en stelt vervolgens een behandelplan op. Je ontvangt een goed schoenadvies en meestal worden er BORGinsole podotherapeutische zolen gemaakt. Deze zorgen ervoor dat de voet weer optimaal kan bewegen. De tenen kunnen dan tot rust komen en de klachten doen afnemen. Andere behandelmogelijkheden zijn een siliconen orthese, zelfzorg adviezen, een behandeling met tape kan zinvol zijn, krijg je oefeningen mee of wordt er samengewerkt met een fysiotherapeut.

Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.

Klik hier voor mailen of bellen.

Terug naar overzicht